Tekuće rapsodije

Nema muke, a svako jelo ide “od ruke”

Juha od pečenih rajčica

Brojni će juhu od rajčica staviti na pijedestal najboljih i dodijeliti joj titulu kraljice među juhama. Recept koji vam donosimo zahtjeva malo više pripreme, ali trud se itekako isplati. Zapečene rajčice sa češnjakom i majčinom dušicom glavni su korak recepta za juhu od pečenih rajčica. Ovu krasoticu poslužite uz malo vrhnja ili milerama, pa uživajte u divnom kremoznom okusu.

  • 50 min
  • Jednostavno
Juha od pečenih rajčica

Priprema

  1. Pećnicu zagrijte na 220 °C.
  2. Lim za pečenje obložite papirom za pečenje. Iz limenke izvadite cijele rajčice, ali sačuvajte sok
  3. Rajčice koje ste izvadili poslažite u jednom sloju na lim za pečenje. Po njima rasporedite češnje češnjaka, pospite majčinom dušicom i pokapajte 1 žlicom ulja.
  4. Malo posolite i pospite mljevenim crnim paprom. Stavite u pećnicu i pecite da omekšaju i postanu karamelizirane. To će trajati 30 ‒ 35 minuta.
  5. U međuvremenu, u većoj posudi zagrijte preostalu 1 žlicu ulja, dodajte sitno narezan luk i popecite dok ne postane proziran i ne omekša (oko 5 minuta).
  6. Dodajte koncentrat rajčice i pirjajte dok pasta ne dobije jaču boju (oko 2 minute). Maknite s vatre.
  7. Rajčice s češnjakom premjestite u posudu, dodajte sok od rajčice koji ste sačuvali i temeljac.Promiješajte i zagrijte do vrenja.
  8. Smanjite vatru da lagano kuha, pokrijte i kuhajte 20 minuta.
  9. Sadržaj juhe usitnite štapnim mikserom dok ne postane glatka.

Posluživanje: Po potrebi posolite i poslužite.

Savjet: Juhu poslužite sa žlicom milerama ili kiselog vrhnja.

Tajni život marinada

Najbolje leži kad odleži