Germknedle

Germknedle možete pripremiti i u toplini doma pa uz najdraže filmove ili pjesme uživati u ovim prefinim oblačcima sreće. Podijelite s članovima obitelji i prijateljima proces stvaranja i uživanja u svakom zalogaju.Zahvaljujemo blogeru Hungry Mile na ustupljenom receptu.

  • 75 min
  • Srednje zahtjevno
Germknedle

Sastojci

Za nadjev:

Za umak od vanilije:

Za posipavanje:

  • mljeveni mak
  • šećer u prahu

Priprema

  1. U veću posudu prosijte brašno, posolite, promiješajte i u sredini napravite udubljenje.
  2. Instant kvasac pomiješajte s malo mlijeka da se rastopi i dodajte žličicu šećera.
  3. Odmah dodajte brašnu. Zatim dodajte šećer, Vanilin šećer, jaje, maslac, naribanu koricu limuna ili Limun šećer i preostalo toplo mlijeko pa umijesite glatko tijesto (po potrebi dodajte još malo brašna).
  4. Tijesto ostavite pokriveno 30-40 minuta na toplom mjestu.
  5. U međuvremenu pripremite umak od vanilije: na laganoj vatri zagrijte mlijeko s Bourbon vanilija šećerom do vrenja.
  6. U zdjeli pjenjačom pomiješajte žumanjke sa šećerom, dodajte Gussnel i malo hladnog mlijeka te sve dobro promiješajte. Dodajte u vruće mlijeko i neprestano miješajte na laganoj vatri dok se umak ne zgusne.
  7. Kada je tijesto naraslo, stavite ga na pobrašnjenu radnu površinu, premijesite, formirajte u valjak, podijelite i prerežite na desetak jednakih dijelova.
  8. Svaki dio formirajte u kuglu i razvaljajte. U sredinu stavite žlicu džema od šljiva i po želji pospite cimetom. Rubove tijesta čvrsto spojite da se zalijepi i lagano među dlanovima formirajte okruglice.
  9. Okruglice složite na pobrašnjenu površinu, pokrijte ih i ostavite minimalno 20 minuta.
  10. Na pari okruglice kuhajte 20 minuta (možete u posudi za kuhanje na pari ili u cjedilu kojeg ste prekrili gazom), obavezno poklopljene. Ili ih kuhajte u loncu kipuće slane vode oko 7-10 minuta.

Posluživanje: Vruće okruglice prelijte umakom od vanilije i pospite makom kojeg ste ranije pomiješali sa šećerom u prahu.

Savjet: Budući da germknedle tijekom kuhanja dosta narastu, odjednom kuhajte 2-3.

Ajvar

Razmazi svoje nepce