Torta od vanilije s kremom od jogurta i marelica

Točka na „i“ toplog ljetnog popodneva je raskošan i osvježavajući voćni desert. Za uživanje u nastavku dana idealno će se uklopiti torta od vanilije s kremom od jogurta i marelica. Zahvaljujemo blogerici Nina Mrvica na ustupljenom receptu. 

  • 180 min
  • Složeno
Torta od vanilije s kremom od jogurta i marelica

Sastojci

Za biskvit:

Za kremu:

Za preljev:

Priprema

  1. Za biskvit, pećnicu zagrijte na 180°C. Pripremite tri okrugla kalupa Ø 20 cm. Na dno svakog kalupa stavite papir za pečenje, a rubove namastite te pobrašnite.
  2. Maslac rastopite i ostavite sa strane da se malo ohladi.
  3. U jednoj posudi pomiješajte brašno, prašak za pecivo i sol.U drugu posudu stavite kiselo vrhnje, dodajte mlijeko i promiješajte. Stavite ih po strani.
  4. U treću veću posudu stavite šećer, rastopljeni maslac, jaja i vanilin šećer. Mikserom sve dobro izradite. Dodajte pola smjese mlijeka i vrhnja uz miksanje srednje jakom brzinom. Zatim dodajte brašno i preostalo mlijeko i vrhnje. Sve povežite lopaticom ili mikserom na laganoj brzini pa smjesu ravnomjerno podijelite u tri kalupa.
  5. Biskvite pecite 25 – 30 minuta, odnosno dok vam čačkalica zabodena u sredinu biskvita ne izađe suha. Biskvite ostavite 10-ak minuta u kalupima, a potom ih prebacite na rešetku i ostavite da se potpuno ohlade.
  6. Za kremu od jogurta, marelicama skinite kožu, odstranite košticu te ih izrežite na manje komadiće. Nekoliko cijelih marelica ostavite za dekoraciju.
  7. Želatinu prelijte s 10 žlica hladne vode, promiješajte i ostavite da nabubri. Za to vrijeme vrhnja za šlag istucite u mekani šlag (nemojte da bude čvrsti šlag). Posebno čvrsti jogurt i šećer u prahu izradite mikserom te lopaticom umiješajte šlag.
  8. Pažljivo zagrijavajući (na pari ili u mikrovalnoj) otopite nabubrenu želatinu. Uz miješanje je dodajte u smjesu s jogurtom. Odvojite trećinu kreme kojom ćete premazati tortu. U preostalu kremu lopaticom umiješajte komadiće marelica.
  9. Na redu je slaganje torte. Na stalak za torte postavite prvi biskvit koji ste prethodno poravnali nazubljenim nožem. Biskvit obrubite obručem za torte.
  10. Nanesite trećinu kreme te na nju lagano stavite i drugi biskvit. Nemojte pritiskati biskvit već ga samo prislonite na kremu. Stavite i drugu trećinu kreme te zadnji biskvit.
  11. Tortu spremite u hladnjak na sat vremena da se stisne. Neka vam preostala krema ostane na sobnoj temperaturi. Nakon sat vremena krema se trebala dovoljno stisnuti, a ako vam i dalje djeluje nestabilno, tortu ostavite još malo u hladnjaku.
  12. Maknite obruč te cijelu tortu obložite preostalom kremom u tankom sloju.Vratite obruč te vrh torte prelijte preljevom za torte kojeg ste pripremili ovako.
  13. Sadržaj vrećice preljeva za torte pomiješajte sa šećerom i 3 žlice hladne vode koje ste oduzeli od 250 ml vode. Ostatak vode zagrijte do vrenja, maknite s vatre, ulijte pripremljenu smjesu i miješajući ponovno zagrijte do vrenja. Preljev hladite nekoliko minuta, primijetit ćete da se počeo stvrdnjavati. Kada se preljev ohladio, prelijte ga preko torte.
  14. Vratite u hladnjak na najmanje pola sata, a možete i na duže.

Posluživanje: Obruč uklonite, a tortu ukrasite svježim marelicama i držite u hladnjaku do posluživanja.

Savjet: Kremu pripremite neposredno prije slaganja (nadijevanja) torte.

ZA SEBE BIRAM NAJBOLJE

Okusi nadahnuti prirodom