Cool lica grahorica

Superhrana koju dobro poznajete

Veganske punjene paprike

Što je ljeto bez punjenih paprika? Pripremljene na veganski način ponešto su jednostavnije za izradu, a okusa i arome im ne nedostaje.Zahvaljujemo blogerici Andreji Cukrov na ustupljenom receptu.

  • 130 min
  • Srednje zahtjevno
Veganske punjene paprike

Sastojci

Za nadjev:

Za umak:

Za paprike:

  • 6 velikih šarenih paprika (žute, crvene i zelene)
  • 1-2 žlice maslinovog ulja
  • sol
  • 2 žlice prehrambenog kvasca
  • nasjeckani peršin
  • narezani mladi luk
  • sezam

Priprema

  1. Za nadjev, u velikoj tavi zagrijte maslinovo ulje pa na njemu popecite sitno narezani luk, 3 – 4 minute dok se lagano ne karamelizira. Dodajte nasjeckani češnjak i popecite dok češnjak ne zamiriši.
  2. Crvenu leću operite pod mlazom hladne vode, ocijedite i dodajte luku i češnjaku.Zatim dodajte lovor, dimljenu papriku, kumin i majčinu dušicu. Dobro promiješajte pa prelijte sve vinom i pirjajte dok sav alkohol ne ispari.
  3. Umiješajte usitnjene pelate, prelijte s 300 ml temeljca, smanjite vatru i kuhajte, povremeno miješajući 15 – 20 minuta.
  4. Kada leća potpuno omekša, zgusne se dodajte rižu i ulijte preostali temeljac.Začinite solju i mljevenim crnim paprom te kratko kuhajte dok se ne zgusne. Maknite s vatre, ostavite desetak minuta pa nadjenite paprike.
  5. Za to vrijeme pripremite umak. Maslinovo ulje zagrijte u manjoj posudi. Dodajte sitno nasjeckani češnjak i kratko popecite da lijepo zamiriše, ali pazite da ne zagori.
  6. Ulijte pasiranu rajčicu, smanjite vatru i kuhajte oko 15 minuta da se malo zgusne. Potkraj posolite.Paprike operite, odrežite im vrhove i pažljivo im odstranite koštice i bijele membrane.
  7. Očišćene paprike s unutrašnje strane nakapajte s malo maslinovog ulja, posolite, pa ih nadjenite pripremljenim nadjevom.
  8. Na dno posude za pečenje ili vatrostalne tave rasporedite umak od rajčica.Preko njega složite nadjevene paprike.
  9. Prelijte sve s još malo maslinovog ulja pa paprike posipajte prehrambenim kvascem.Prekrijte ih folijom i pecite u pećnici zagrijanoj na 180°C 30 minuta.
  10. Foliju maknite, pojačajte temperaturu pećnice na 200°C i zapecite paprike pod grilom.

Posluživanje: Pečene paprike izvadite iz pećnice, posipajte ih peršinom, mladim lukom i sezamom i odmah poslužite.

Savjet: Uz Vegeta Maestro Dimljenu papriku možete dodati i malo Vegeta Maestro ljute crvene paprike ako volite.

BEZGLUTENSKA HRANA

Mala, a tako nezgodna bjelančevina