Mahune na varivo

Inspiraciju za hranjiv i ukusan ručak naći ćete u ovom klasičnom varivu s mahunama, telećim kockicama i bulguru, kratko prokuhanoj i usitnjenoj pšenici.

  • 40 min
  • Jednostavno
Mahune na varivo

Sastojci

Priprema

  1. Na zagrijanom ulju popecite nasjeckani luk do zlatne boje.
  2. Dodajte mrkvu narezanu na ploške i meso narezano na kockice te pirjajte dok meso ne omekša.
  3. Umiješajte očišćene i narezane mahune (5 cm), sjeckanu rajčicu, pospite Vegetom i pirjajte podlijevajući vodom oko 5 minuta.
  4. Dodajte bulgur i nastavite pirjati još 10-15 minuta.

Posluživanje: Po potrebi posolite i popaprite te poslužite s finim kruhom.

Savjet: Ako slučajno presolite varivo, onda u gazu stavite žlicu do dvije riže, sve dobro vežite u čvor i uronite u posudu, ali tako da krajevi gaze ostanu vani kako bi nakon petnaestak minuta mogli izvaditi umotanu rižu. Riža će pokupiti višak soli.Bulgur je kratko prokuhana, u manje dijelove usitnjena pšenica. Koristi se kao nutritivni doručak, kod pripreme salata, juha, gulaša i bezmesnih pljeskavica te kao zamjena za rižu od koje je bolji izvor UGH, a zbog velikog udjela vlakana pogodan je za dijetalnu prehranu.Zrnju pšenice uklonjene su ljuske, djelomično su skuhana, zatim sušena i usitnjena u manje dijelove.

Natur

Po receptu majke prirode