Pjenasta torta

Nježnost u bijelom, najbolje opisuje ovu pjenastu tortu s aromom naranče na podlozi od oraha i datulja. Zahvaljujemo blogerici Mateji Krvarić na ustupljenom receptu.

  • 60 min
  • Jednostavno
Pjenasta torta

Sastojci

Podloga:

  • 200 g oraha
  • 200 g datulja

Žele od naranče:

Krema:

Sjajna glazura od bijele čokolade:

Priprema

  1. Za podlogu u sjeckalici sameljite orahe i datulje. U kalup promjera 22 cm prekriven prozirnom folijom utisnite smjesu i stavite u hladnjak ili zamrzivač.
  2. Narančama meso odvojite od opne da dobijete filete.
  3. Želatinu pomiješajte s 5 žlica hladne vode i staviti bubriti 10 minuta. Ugrijte sok do vrenja (ne kuhati) i umiješajte nabubrenu želatinu da se otopi, dodajte med i promiješajte.
  4. Kalup promjera 16 cm obložite prozirnom folijom. Izlijte sok i rasporedite filete naranče te zamrznite.
  5. U 500 ml hladne vode dodajte smjesu sa kremu i bourbon vanilija šećer te miksajte 5 min.
  6. U kalup promjera 22cm izlijte 3/4 kreme i poravnajte. Preko kreme na sredinu stavite žele, zatim ostatak kreme i bazu od oraha i datulja. Sve zajedno zamrznite.
  7. Za glazuru pomiješajte želatinu s 5 žlica hladne vode i staviti bubriti 10 minuta.U posudu stavite nasjeckanu bijelu čokoladu, kondenzirano mlijeko i nabubrenu želatinu.
  8. Glukozu, šećer i 75 ml vode zagrijte do vrenja. Prelijte preko prve smjese i izradite štapnim mikserom. Ohladite na temperaturu od 37°C za preliti preko torte.
  9. Tortu izvadite iz kalupa, stavite na podlogu i prelijte glazurom od bijele čokolade.Ukrasite po želji.

Posluživanje: Poslužite ohlađeno.

Savjet: Tortu ćete jednostavnije pripremiti ukoliko koristite silikonski kalup za tortu.

Gulaš

Inspirirani tradicijom