Zapečeno povrće s kvinojom
- Recept by coolinarika.com -Često smo u potrazi za receptima čiji sastojci obiluju nutritivnim vrijednostima, zapečeno povrće s kvinojom pripada upravo kategorijih nutritivno izbalansiranih obroka. Važan sastojak u ovom receptu je kvinoja, pseudožitarica bez glutena a s visokim udjelom kalcija i proteina. U ovom jelu pomiješana je sa brokulom, kukuruzom i mnoštvom začina.
![Zapečeno povrće s kvinojom](https://podravkaiovariations.azureedge.net/70979be4-0870-11ee-9467-d6e18b730dc9/v/f2b1f6a6-64bc-11eb-b6c2-0242ac130010/1024x768-f2b21802-64bc-11eb-a115-0242ac130010.jpeg)
Priprema
U velikoj tavi, na srednje jakoj vatri zagrijte ulje. Dodajte bijeli i svjetlozeleni dio poriluka narezan na tanke ploške, pa sve kratko popecite. Zatim dodajte usitnjeni češnjak, crvenu papriku narezanu na kockice, origano, kajenski papar, majčinu dušicu i popecite nekoliko minuta. Umiješajte kvinoju, brokulu i ulijte temeljac. Zagrijte do vrenja, smanjite vatru, poklopite i kuhajte oko 15 minuta ili dok kvinoja ne omekša. Zatim umiješajte kukuruz šećerac. Omekšano povrće s kvinojom žlicom premjestite u manju vatrostalnu posudu, pospite naribanim sirom i peršinom. Pecite u pećnici zagrijanoj na 200 °C oko 10 minuta da se sir otopi.
Posluživanje: Pecite u pećnici zagrijanoj na 200 °C oko 10 minuta da se sir otopi.
Savjet: Siru možete dodati 1 razmućeno jaje, 2 žlice vrhnja, promiješati i tom smjesom preliti povrće s kvinojom prije pečenja.