Skaba putra s ječmom
- Recept by coolinarika.com -Putra je jedno od najstarijih nacionalnih letonskih jela. Sastoji se od mlijeka i mliječnih proizvoda, te žitarice, krumpira, povrća, ili pak riba, mesa i drugih namirnica. Skabu putru s ječmom poslužite s kuhanim krumpirom.
![Skaba putra s ječmom](https://piovariations.cdn.podravka.net/f0339978-63bf-11eb-93ad-0242ac12002d/v/f2b1f6a6-64bc-11eb-b6c2-0242ac130010/1024x768-f2b21802-64bc-11eb-a115-0242ac130010.jpeg)
Priprema
Ječmenu kašu uspite u kipuću slanu vodu, promiješajte i kuhajte dok kaša ne omekša (oko 30 minuta), te ocijedite. Ječmu dodajte kiselo vrhnje i još kratko zagrijte na laganoj vatri skoro do vrenja. Maknite s vatre, umiješajte kiselo mlijeko i mlijeko. Ovako pripremljenu putru ostavite stajati preko noći ili najdulje dva dana, jer treba sazrijeti tj. fermentirati i poprimiti karakterističan okus. Putru nije potrebno soliti.
Posluživanje: Poslužite je s kuhanim krumpirom.
Savjet: Specifičnost putre, bez obzira na sastojke, je da se svaka od komponenti putre pretvori u pire, a onda se sve zajedno pomiješaju.