Peciva sa smokvama i ricottom

Svježi džem od smokava u ovim mirisnim pecivima uljepšat će početak svakog dana. Obogatite ga blagom i slatkastom ricottom s medom.

  • 120 min
  • Srednje zahtjevno
Peciva sa smokvama i ricottom

Sastojci

Za tijesto:

Za premazivanje:

  • 1 bjelanjak
  • šaka sjeckanih badema

Za džem od smokava:

Za posluživanje:

Priprema

  1. Prvo pripremite džem: Zrele smokve narežite i usitnite štapnim mikserom. Dodajte im Želin pomiješan s dvije žlice šećera i pustite da zakuha.
  2. Zatim dodajte ostatak šećera i kuhajte uz miješanje 3 – 4 minute.
  3. Spremite u staklenke koje ste prethodno sterilizirali u pećnici na 120°C 15 minuta.
  4. Punite džem dok je vruć u vruće staklenke, poklopite i pustite da se ohlade na sobnu temperaturu.
  5. Od svih sastojaka za tijesto, osim maslaca, mikserom s kukom ili spiralnim nastavcima umijesite tijesto dok se svi sastojci ne sjedine.
  6. Zatim dodajte omekšali maslac i nastavite mijesiti dok se ne sjedini s ostatkom tijesta, za što je potrebno 7 – 8 minuta dok tijesto ne postane potpuno glatko i dok se ne počne odvajati od stijenki posude.
  7. Izvadite ga, pobrašnite stijenke posude, vratite tijesto, prekrijte ga krpom i ostavite na toplome mjestu da se udvostruči – trebat će mu oko 1 sat, možda i dva ako je hladnije.
  8. Nakon dizanja, tijesto premijesite pa oblikujte osam okruglih pogačica.
  9. Svakoj sredinu spustite pomoću dna čaše.
  10. U sredinu stavite po jednu punu žličicu džema.
  11. Rubove premažite bjelanjkom i pospite bademima.
  12. Pecite u pećnici prethodno zagrijanoj na 200°C oko 25 minuta tj. dok peciva ne dobiju lijepu boju.

Posluživanje: Topla peciva dodatno poslužite s ricottom koju ste pomiješali s limun šećerom te svježim smokvama i medom. 

Savjet: Od ove količine sastojaka možete dobiti 8 komada.

BILJE ZA OBILJE

Više okusa bez pokusa