Peciva sa smokvama i ricottom
- Recept by coolinarika.com -Svježi džem od smokava u ovim mirisnim pecivima uljepšat će početak svakog dana. Obogatite ga blagom i slatkastom ricottom s medom.
Priprema
Prvo pripremite džem: Zrele smokve narežite i usitnite štapnim mikserom. Dodajte im Želin pomiješan s dvije žlice šećera i pustite da zakuha. Zatim dodajte ostatak šećera i kuhajte uz miješanje 3 – 4 minute. Spremite u staklenke koje ste prethodno sterilizirali u pećnici na 120°C 15 minuta. Punite džem dok je vruć u vruće staklenke, poklopite i pustite da se ohlade na sobnu temperaturu. Od svih sastojaka za tijesto, osim maslaca, mikserom s kukom ili spiralnim nastavcima umijesite tijesto dok se svi sastojci ne sjedine. Zatim dodajte omekšali maslac i nastavite mijesiti dok se ne sjedini s ostatkom tijesta, za što je potrebno 7 – 8 minuta dok tijesto ne postane potpuno glatko i dok se ne počne odvajati od stijenki posude. Izvadite ga, pobrašnite stijenke posude, vratite tijesto, prekrijte ga krpom i ostavite na toplome mjestu da se udvostruči – trebat će mu oko 1 sat, možda i dva ako je hladnije. Nakon dizanja, tijesto premijesite pa oblikujte osam okruglih pogačica. Svakoj sredinu spustite pomoću dna čaše. U sredinu stavite po jednu punu žličicu džema. Rubove premažite bjelanjkom i pospite bademima. Pecite u pećnici prethodno zagrijanoj na 200°C oko 25 minuta tj. dok peciva ne dobiju lijepu boju.
Posluživanje: Topla peciva dodatno poslužite s ricottom koju ste pomiješali s limun šećerom te svježim smokvama i medom.
Savjet: Od ove količine sastojaka možete dobiti 8 komada.