Mille feuille s karamelom
- Recept by coolinarika.com -Krema između slojeva lisnatoga tijesta čini poznatu francusku slasticu mille feuille. Iako svaka dekoracija savršeno pristaje njezinom nježnom okusu, isprobajte je s karamelom i krokantom od lješnjaka.
Priprema
Pećnicu zagrijte na 200˘C, a lim za pečenje obložite papirom za pečenje Ako koristite zamrznuto lisnato tijesto, odmrznite ga pa ga razvaljajte na dva pravokutnika veličine kalupa za pečenje. Ako koristite svježe, prethodno razvaljano tijesto, samo ga prebacite u lim za pečenje. Trebat ćete dva komada. Svako tijesto izbodite vilicom i pospite s dvije žlice šećera. Prekrijte još jednim papirom za pečenje i poklopite drugim limom za pečenje koji će služiti kao uteg da se tijesto ne bi diglo. Pecite 15-18 min tj. dok kore ne dobiju duboku boju i lijepo se ne karameliziraju. Ohladite. Prašak za puding pomiješajte s dvije žlice šećera i 50 ml mlijeka, a ostalo mlijeko zavrijte. Mješavinu s pudingom ukuhajte u mlijeko prema uputama na vrećici. Puding prekrijte prozirnom folijom i ohladite. Za to vrijeme izmiksajte Šlag 5+ pa polovicu umiješajte u ohlađeni puding. Za karamel umak, u lončiću debljeg dna pomiješajte šećer, vodu i med. Kuhajte na srednje jakoj vatri bez miješanja dok tekućina ne postane jantarne boje (3-5 minuta). Skinite s vatre pa umiješajte maslac i slatko vrhnje, a zatim kuhajte još 5 minuta. Ohladite. Za dekoraciju, na laganoj vatri u posudi debljeg dna bez miješanja otopite šećer. Lješnjake nabodite na štapiće za ražnjiće pa umačite u otopljeni šećer te ostavite da se hlade na visini kako bi višak šećera iscurio i stvorio se dekorativni 'repić' na lješnjacima. Ako vam se šećer stvrdne u procesu, lagano ga podgrijte da se otopi. Kore pomoću ravnala i oštrog noža razrežite na jednake pravokutnike. Na prvu koru nanesite kremu od karamela, prekrijte drugom korom i ponovite postupak. Stavite treću koru i nanesite šlag, prelijte umakom od karamela i pospite krokantom te ukrasite karameliziranim lješnjacima.
Savjet: Šećer za vrijeme karamelizacije nemojte miješati - ako je potrebno, promiješajte ga laganim pokretima posude. Ako se šećer počne skupljati na rubovima posude, obrišite ga vlažnim kistom - to će spriječiti kristalizaciju šećera u procesu.