Fina juha od gljiva na podravski način
- Recept by coolinarika.com -Kada mirisnim vrganjima s kapima najfinijeg maslinovog ulja, dodate heljdinu kašu i vrhnje dobijete kombinaciju kojoj nema ravne.
Priprema
Heljdu stavite u posudu, prelijte s kipućom vodom, poklopite i pustite da odstoji 20-ak minuta. Sitno nasjeckajte luk i ispržite ga na ulju da dobije zlatnožutu boju. Zatim dodajte prethodno u toploj vodi kratko namočene i ocijeđene vrganje te lovorov list. Još malo pirjajte i podlijte s 1,3 l vode. Dodajte krem juhu od gljiva razmućenu u 200 ml vode i kuhajte 15 minuta. Kašu ocijedite, isperite, procijedite i dodajte u juhu prema potrebi (pazite da ne bude previše gusta). Na kraju, po potrebi začinite soli i paprom i zalijte vrhnjem.
Posluživanje: Promiješajte, uklonite s vatre i poslužite.
Savjet: Ako nemate suhe vrganje, juhu možete pripremiti sa svježim vrganjima ili šampinjonima.