Pečeni žličnjaci s kupusom

Pečene žličnjake poslužite uz kupus s finim zelenim pireom i uživajte u povrtnompečenju s listićima špeka.

  • 45 min
  • Srednje zahtjevno
Pečeni žličnjaci s kupusom

Sastojci

Za pire

Za žličnjake

Priprema

  1. U 250 ml mlake vode uspite pšenični gris, dodajte ½ žličice soli i pjenjačom miješajte na laganoj vatri dok se smjesa ne zgusne. Uklonite s vatre i miješajte da se smjesa malo ohladi.
  2. Dodajte brašno, jaje, maslinovo ulje, popaprite i dobro izmiješajte. Pomoću 2 žlice oblikujte žličnjake i stavljajte in na lim za pečenje obložen pek papirom.
  3. Pecite u pećnici prethodno zagrijanoj na 180 °C 30 minuta ili dok ne dobiju lijepu zlatnu boju.
  4. U dobro zagrijanu širu tavu stavite na sitnije kockice narezani špek, prelijte ga maslinovim uljem i popržite ga do zlatne boje. Dodajte papriku narezanu na kockice i kratko ju popržite.
  5. Dodajte nasjeckani češnjak i popržite ga tek toliko da zamiriše, pa dodajte na tanje rezance narezani kupus i samo ga kratko popržite da blago povene.
  6. Pospite nasjeckanim peršinom, mažuranom, s malo chillia s krupnom soli i popaprite. Promiješajte, uklonite s vatre i ostavite na toplom.
  7. U manju posudu stavite na zagrijani maslac pancetu i korijen celera narezane na sitnije kockice, pa ih na srednjoj vatri popržite do lijepe zlatne boje. Dodajte na listiće narezani češnjak i još kratko popržite.
  8. Dodajte grašak, malo naribanog muškatnog oraščića, popaprite, posolite, prelijte s 50 ml vode i lagano pirjajte 10-ak minuta da omekša. Uklonite s vatre i dobro usitnite pomoću štapnog miksera da dobijete glatki pire.

Posluživanje: Pečene žličnjake poslužite uz pripremljeni kupus i pire od graška.

Savjet: Žličnjake prije pečenja možete lagano premazati rastopljenim maslacem ili razmućenim jajetom za još ljepšu boju.

Rajčica

Za rajske užitke