Raskošna salata
- Recept by coolinarika.com -Proberite najdraže povrće i pripremite salatu bogatu okusom džema, crnog vina, skute, meda i obogaćenu narančinim i limunovim sokom s diskretno umiješanim zrnima šarenog papra.
Priprema
U manju posudu stavite džem od miješanog voća, ulijte crno vino, sok od naranče, 2 žlice soka od limuna, posolite i popaprite. Dobro izmiješajte i stavite na vatru. Kuhajte na srednjoj vatri dok se umak ne zapjeni, pa smanjite vatru i kuhajte dok se ne zgusne. Uklonite s vatre i ostavite na toplom. U posudu stavite skutu, dodajte naribane limunovu i narančinu koru, malo posolite i popaprite. Dobro izmiješajte i ostavite sa strane. Senfu dodajte preostali limunov sok, med, 3 žlice maslinovog ulja, posolite, popaprite, dobro izmiješajte da dobijete dresing, pa ga ostavite sa strane. Šparoge skuhajte al dente u kipućoj posoljenoj vodi kojoj ste dodali 1 žlicu šećera. Ocijedite ih i ostavite na toplom. Tikvice i mrkvu pomoću nožica za štedno guljenje narežite na dugačke tanke ploške. U veću dobro zagrijanu tavu stavite maslac, preostalo maslinovo ulje, pa na njemu kratko popržite narezane tikvice. Poslužite tako da ploške sirove mrkve i popečene ploške tikvica stavite zajedno na tanjur. Uz njih posložite kuhane šparoge i prelijte pripremljenim umakom sa džemom.
Posluživanje: Miješanu salatu pospite preko svega i prelijte pripremljenim dresingom sa senfom.
Savjet: Dodavanje šećera prilikom kuhanja šparoga pomoći će da se izvuče gorčina.