Kolač sa šafranom

Unesite dašak Orijenta u svoju kuhinju i pripremite ovaj kolač bogat datuljama i suhim voćem kojem će posebnu boju i aromu dati šafran.

  • 120 min
  • Srednje zahtjevno
Kolač sa šafranom

Sastojci

Za glazuru

  • 100 g šećera u prahu
  • 3-4 žlice limunova soka
  • prstohvat šafrana

Priprema

  1. Datulje narežite i dodajte im suho voće.
  2. Sok naranče, liker i šafran zagrijte te prelijte preko voća i ostavite poklopljeno 30 minuta.
  3. Brašna pomiješajte s praškom za pecivo i šećerom.
  4. Jaja razradite sa sirom i rastopljenim maslacem.
  5. Uspite u smjesu brašna i dodajući vodu umiješajte glatko tijesto. Na kraju dodajte pripremljeno suho voće i orahe.
  6. Smjesu izlijte u kalup za torte (Ø 22 cm) obložen papirom za pečenje i pecite u pećnici zagrijanoj na 160 °C oko 60-80 minuta.
  7. Pečeni kolač izvadite i ostavite da se ohladi u kalupu, a zatim ga izvadite.
  8. Šećeru u prahu dodajte limunov sok u kojem ste razmutili šafran da dobijete gustu smjesu.
  9. Prelijte ili prošarajte po kolaču i ostavite da se osuši.

Posluživanje: Ohlađeni kolač narežite i poslužite uz neki fini napitak.

Savjet: Nakon 40 minuta pečenja kolač prekrijte papirom za pečenje da ne dobije pretamnu boju.

Žitarice

Vrijedne vaše pažnje