Coda alla vaccinara

Jedan od najpoznatijih rimskih specijaliteta upravo je priprema goveđeg repa, ali sve se rjeđe sprema u obiteljima. Danas se još može naći u nekim restoranima tzv. Ghetta. To je dio Rima u kojem žive Židovi i koji je naziv dobio u srednjem vijeku nakon što je papinim nalogom taj dio grada noću zatvaran.Recept je isproban i prilagođen prema originalu iz kuharice La Cucina Romana, Puligraf, Rim.

  • 150 min
  • Složeno
Coda alla vaccinara

Sastojci

Priprema

  1. Rep dobro operite, kuhajte u vodi 30-ak minuta, a zatim ga izvadite.
  2. U široj posudi na otopljenoj masti popecite nasjeckani luk, protisnuti češnjak, mrkvu narezanu na kolutiće i peršin.
  3. Dodajte pripremljen rep i nastavite peći. Dodajte sol, papar, cimet, muškatni oraščić, vino i pirjajte dok tekućina ne ispari.
  4. Dodajte passatu i mažuran. Poklopite i pirjajte na laganoj vatri oko sat vremena.
  5. Stabljike celera narežite na komade i kuhajte u slanoj vodi 15-ak minuta, a zatim procijedite.
  6. U široj tavi na zagrijano maslinovo ulje dodajte pinjole, grožđice, celer, podlijte tekućinom od repa pa lagano kuhajte još 20-ak minuta.
  7. Ovako pripremljen celer dodajte pirjanom goveđem repu i sve zajedno prokuhajte još nekoliko minuta.

Posluživanje: Poslužite toplo uz široke rezance.

Savjet: Ovo jelo možete poslužiti i uz kuhanu palentu.

Čokolada

Zadovoljstvo na kvadrat