Čobanac s domaćom tjesteninom
- Recept by coolinarika.com -S provjerenom tradicionalnom kuhinjom ne možete pogriješiti, zato su čobanac i domaća tjestenina pri samom vrhu kada biramo domaća jela.

Priprema
Brašno uspite na radnu plohu, malo posolite i u sredini napravite udubljenje. U udubinu stavite jaja. Pomoću vilice polako povežite jaja i brašno, sve dok ne umiješate sva jaja u brašno. Nastavite mijesiti rukama dok ne dobijete glatko, čvrsto tijesto (oko 10 minuta). Tijesto zamotajte u prozirnu foliju i ostavite na sobnoj temperaturi 30-60 minuta. Tijesto zatim podijelite na nekoliko dijelova i svaki tanko razvaljajte. Pomoću mašine za izradu tjestenine, provlačite komade tijesta kroz stroj počevši od najveće širine pa sve do najmanje. Zatim pomoću stroja napravite rezance, lagano ih pobrašnite i rasprostrite na pobrašnjenu krpu da se malo posuše. Ukoliko nemate stroj za tjesteninu, tijesto možete razvaljati i na radnoj plohi pomoću valjka najtanje što možete (tijesto treba biti gotovo prozirno), a zatim narezati na rezance željene širine. Tjesteninu kuhajte 3-4 minute u kipućoj posoljenoj vodi. Iscijedite je, ne trebate je ispirati. Čobanac stavite u posudu i zagrijte do vrenja, a zatim još 2-3 minute na umjerenoj vatri.
Posluživanje: Čobanac poslužite s kuhanom domaćom tjesteninom.
Savjet: Pripremu recepta ubrzati ćete ako tjesteninu pripremite ranije. Napomena: Umjesto domaće tjestenine, za ovo jelo možete koristiti i kupovnu sušenu tjesteninu.