Limun limeta granita
- Recept by coolinarika.com -Osvježavajuće i desertno, slatko i kiselo, sve u jednom. Ova ukusna poslastica treba 10 minuta za pripremu, a najteži dio je zamrzavanje u dubokom hladnjaku.
Priprema
Ogulite koricu od limete i limuna s guljačem za krumpir, pazeći da ne zahvatite previše bijelog dijela voćke. Narežite grubo i stavite u posudu sa šećerom i 150 ml vode. Kuhajte na slaboj vatri, miješajući dok se šećer ne otopi. Uklonite s topline i ohladite. Meso limete i limuna narežite na komadiće i sačuvajte. Prokuhajte vodu i stavite vrećice čaja od limete i limuna i poklopite. Ugasite vatru i maknite sa strane na 8 minuta. Izvadite vrećice iz lonca. Procijedite sirup tako da korice limete ostanu u cjedilu. Sjedinite čaj i aromatizirani sirup u posudu za zamrzavanje. Zatim dodajte narezane komadiće limete i limuna i promiješajte. Pokrijte i zamrznite. Nakon zaleđivanja, dobro vilicom razbijte kristale leda sve dok ne dobijete smrznutu zrnastu smjesu.
Savjet: Sirup se radi jer se tako šećer bolje ugradi i razgradi u napitak.Koristite metalnu posudu jer bi se plastika ili staklo raspukli u dubokom zamrzavanju prilikom rađenja granita.Što više limete stavite više okusa ćete dobiti. Limeta nije kisela kao limun, nego je aromatičnija.