Vijenac od maka

Ljubitelji maka zasigurno su već čuli da mak potiče dobro raspoloženje, a kolač od dizanog tijesta s nadjevom od maka mami osmijeh na lice. Oblikujte ga u vijenac koji će izgledom i okusom dati svoj doprinos svečanom stolu.

  • 240 min
  • Srednje zahtjevno
Vijenac od maka

Sastojci

Za tijesto:

Za nadjev:

Priprema

  1. Od svih sastojaka umijesite čvrsto i elastično tijesto. Mijesite dugo dok tijesto ne postane glatko, a zatim ga pokrijte i ostavite da se udvostruči, oko 2 sata.
  2. Za to vrijeme pripremite nadjev. Bjelanjke izmiksajte sa soli i šećerom dok ne dobijete čvrsti snijeg. Mlijeko, šećer, bourbon vanilija šećer i maslac zakipite pa prelijte preko maka i promiješajte. Zatim dodajte snijeg od bjelanjaka i lagano špatulom umiješajte u smjesu.
  3. Tijesto razvaljajte u oblik pravokutnika debljine oko 5 mm. Premažite ga nadjevom od maka i zarolajte.
  4. Prebacite u kalup obložen papirom za pečenje i oblikujte vijenac. Krajeve spojite štipanjem tijesta zajedno.
  5. Oštrim nožićem napravite rezove na vanjskoj strani vijenca, u razmaku od oko 3 cm. Kolač ostavite odmarati dok se pećnica zagrije na 180°C.
  6. Prije pečenja tijesto premažite umućenim jajetom. Pecite oko 45 minuta tj. dok kolač ne dobije lijepu boju i bude potpuno pečen iznutra.

Posluživanje: Poslužite topao ili hladan. 

Savjet: Tijesto ćete najlakše umijesiti pomoću miksera sa spiralnim nastavcima ili kukom.

PASTA

Zbogom sjeckanju i neugodnim mirisima