Vijenac od maka
- Recept by coolinarika.com -Ljubitelji maka zasigurno su već čuli da mak potiče dobro raspoloženje, a kolač od dizanog tijesta s nadjevom od maka mami osmijeh na lice. Oblikujte ga u vijenac koji će izgledom i okusom dati svoj doprinos svečanom stolu.
Priprema
Od svih sastojaka umijesite čvrsto i elastično tijesto. Mijesite dugo dok tijesto ne postane glatko, a zatim ga pokrijte i ostavite da se udvostruči, oko 2 sata. Za to vrijeme pripremite nadjev. Bjelanjke izmiksajte sa soli i šećerom dok ne dobijete čvrsti snijeg. Mlijeko, šećer, bourbon vanilija šećer i maslac zakipite pa prelijte preko maka i promiješajte. Zatim dodajte snijeg od bjelanjaka i lagano špatulom umiješajte u smjesu. Tijesto razvaljajte u oblik pravokutnika debljine oko 5 mm. Premažite ga nadjevom od maka i zarolajte. Prebacite u kalup obložen papirom za pečenje i oblikujte vijenac. Krajeve spojite štipanjem tijesta zajedno. Oštrim nožićem napravite rezove na vanjskoj strani vijenca, u razmaku od oko 3 cm. Kolač ostavite odmarati dok se pećnica zagrije na 180°C. Prije pečenja tijesto premažite umućenim jajetom. Pecite oko 45 minuta tj. dok kolač ne dobije lijepu boju i bude potpuno pečen iznutra.
Posluživanje: Poslužite topao ili hladan.
Savjet: Tijesto ćete najlakše umijesiti pomoću miksera sa spiralnim nastavcima ili kukom.