Pečeni odojak

Za novogodišnjim stolom okupite najmilije i pripremite odojak i francusku salatu jer se tome svi vesele. Odojak možete poslužiti vruć ili hladan. Vječni recept za ugostiti obitelj.

  • 180 min
  • Srednje zahtjevno
Pečeni odojak

Sastojci

  • 1 žlica soli
  • 1 žlica Vegete
  • 150 ml ulja
  • 150 ml suhog bijelog vina
  • 2,5 kg svježeg odojka

Za francusku salatu

Priprema

  1. Odojak dobro posušite, lagano posolite, pospite Vegetom i sa svih strana meso dobro natrljajte te premažite uljem.
  2. Pripremljeni odojak premjestite u namašćeni lim za pečenje, pokrijte aluminijskom folijom i pecite u zagrijanoj pećnici oko 30 minuta.
  3. Nakon toga foliju maknite, odojka podlijte vinom i nastavite peći. Za vrijeme pečenja pečenku prelijevajte umakom od pečenja, a u pleh povremeno dolijevajte malo tople vode.

Za francusku salatu

  1. Zamrznutu mješavinu povrća za francusku salatu stavite u kipuću posoljenu vodu, a kad ponovo zakipi kuhajte 10 minuta. Kuhano povrće ocijedite i ohladite.
  2. Majonezu pomiješajte sa senfom, vrhnjem, soli i paprom, dodajte kisele krastavce narezane na kockice i ohlađeno povrće. Sve zajedno lagano promiješajte.

Posluživanje: Dobro pečeno meso narežite na komade i poslužite uz francusku salatu i ukiseljeno povrće. Pečeni odojak može se poslužiti i hladan. Za takve prilike meso ćete odvojiti od kosti, narezati na manje kocke, koje ćete složiti na pladanj i ukrasiti Cocktail salatom od ukiseljenog povrća Podravka ili Party krastavcima Podravka.

Savjet: Otkrit ćemo vam i malu tajnu o tome kako ispeći odojak da dobijemo hrskavu koricu. Pecite ga na temperaturi 220 °C oko pola sata, zatim pecite na 180 °C, a 20 minuta prije kraja pečenja ponovno na 220 °C.

Natur

Po receptu majke prirode