Ideje za jela iz pećnice

Ispeci pa mi reci!

Pita ne skita

Isprobajte ovu novu kulinarsku kombinaciju sastavljenu od slojeva kelja, fine smjese sa zelenom lećom i kapljicama bučinog ulja i uživajte u decentno dekoranoj slanoj piti.

  • 70 min
  • Srednje zahtjevno
Pita ne skita

Sastojci

  • 400 g Leće zelene Podravka
  • 3 kore za savijače
  • 150 g poriluka
  • 8 listova kelja (oko 200 g)
  • 5 žlica ulja
  • 50 ml bučinog ulja
  • 1 žlica sjemenki lana
  • sol
  • 1 žličica mljevenog kima
  • vode po potrebi

Priprema

  1. Očišćenu i opranu leću stavite namakati 2 sata u hladnu vodu. Vodu zatim posolite, stavite kuhati i kuhajte dok ne omekša. Ocijedite i isperite.
  2. Očišćene i oprane listove kelja kuhajte 2 minute u slanoj vodi. Izvadite i pustite da se malo ohlade.
  3. Na 2 žlice zagrijanog ulja stavite na sitno narezani i oprani poriluk i kratko popržite da malo povene.
  4. Dodajte kuhanu leću, kim, posolite i lagano pirjajte 2-3 minute. Maknite s vatre, dolijte bučino ulje i lagano promiješajte.
  5. U namašćeni lim za pečenje (18x30 cm) stavite jednu koru za savijače, na nju položite ½ listića kelja, a na njih ½ količine leće s porilukom.
  6. Na to položite drugi list savijače i ponovite postupak.
  7. Na vrh položite posljednju koru tijesta, prelijte preostalim uljem, pospite sjemenkama lana i stavite u zagrijanu pećnicu na 200° C 30 minuta.

Posluživanje: Izvadite iz pećnice i pustite da odstoji barem 20-ak minuta prije posluživanja.

Savjet: Kod posluživanja pitu možete zaliti s još malo bučinog ulja.

Paštete

Kruha i igara!