Bečki minjoni
- Recept by coolinarika.com -Minjoni s pistacijom i marcipanom okus je koji će vam približiti lijepe bečke kavane i prizvati zvukove bečkih ulica.
Priprema
Zakuhajte 100 ml vode, uklonite s vatre pa umiješajte kakao dobro miješajući da ne dobijete grudice. Miješajte dok ne dobijete gustu glatku pastu. Dodajte omekšali maslac i ponovno dobro miješajte do glatke smjese. Jajima dodajte šećer, vanilin šećer i dobro miješajte pomoću električne miješalice dok se jaja ne zapjene i sav šećer ne rastopi. Lagano usipajte pripremljenu smjesu sa kakaom neprestano miješajući. Kad je smjesa dobro povezana, dodajte brašno i lagano ga ali temeljito umiješajte kuhačom ili lopaticom. Lim za pečenje (20x35 cm) obložite papirom za pečenje, premažite uljem, pa u njega uspite pripremljenu smjesu. Lagano poravnajte i pecite 15 minuta u pećnici prethodno zagrijanoj na 190°C. Pečeni biskvit pustite da se ohladi i prerežite ga na 2 jednaka dijela (2 puta 20x17,5cm). Obje polovice namažite Lino ladom s po jedne strane. 120 g marcipana temeljito pomiješajte sa sitno mljevenim pistacijama i razvaljajte na veličinu biskvita. Pažljivo prebacite na jednu polovicu biskvita premazanu Lino ladom, a na nju položite običan marcipan razvaljan na jednaku veličinu. Poklopite preostalom polovicom biskvita tako da namazana polovica ide na marcipan. Kolač poklopite nečim ravnim i težim i stavite u hladnjak na barem 2 sata. Izvadite iz hladnjaka i narežite na duge trake dužine 20 cm i širine od 2,5-3 cm pa ih stavite na rešetku. Maslac na laganoj vatri dobro zagrijte neprestano miješajući dok ne postane proziran pa ga prelijte preko natrgane čokolade. Čokoladu stavite da se rastopi na pari i miješajte dok ne postane potpuno glatka. Otopljenom čokoladom dobro i pažljivo prelijte biskvit, pa ih ostavite na sobnoj temperaturi da se čokolada malo stisne.
Posluživanje: Pažljivo narežite na kocke i stavite u hladnjak da se čokolada stisne do kraja. Poslužite i uživajte.
Savjet: Marcipan ćete najlakše razvaljati ako ga valjate na površini lagano posutoj šećerom u prahu.