Pirjani kunić

Česi svoju kuhinju komentiraju na način dobrog vojaka Švejka: "Teška je, naporna je, ali tako fina." Češka kuhinja raj je za obožavatelje mesnih jela koji obiluju posebnim okusima i serviraju se na specifičan način.

  • 90 min
  • Srednje zahtjevno
Pirjani kunić

Sastojci

Za knedle

Priprema

  1. Kunića narežite na osam dijelova i poprskajte vinskim octom.
  2. Špek narezan na kockice popecite, dodajte nasjeckani luk, pa zajedno popecite dok luk ne postane staklast.
  3. Dodajte lovorov list, majčinu dušicu, zrna papra i pimenta, limunovu koricu, narezanog kunića i 1 žlicu Vegete.
  4. Ulijte tople vode toliko da prekrijete meso (oko 150 ml). Pirjajte pokriveno na laganoj vatri dok meso ne omekša (1 – 1,5h).
  5. Za vrijeme pirjanja kunića pripremite knedle.
  6. Mlijeko zagrijte do vrenja.
  7. Kruh narežite na kockice, prelijte vrelim mlijekom i pustite da se ohlade.
  8. Jaja razmutite, dodajte im krušne mrvice, peršin, sol, papar pa sve zajedno dodajte kruhu i dobro izmiješajte.
  9. Od pripremljene smjese oblikujte kuglice, stavite u kipuću vodu i kuhajte 8-10 minuta.
  10. Na rastopljenom maslacu popecite brašno, a zatim ga umiješajte u umak nastao pirjanjem da dobijete gusti umak i kratko prokuhajte.

Posluživanje: Kunića poslužite s umakom i knedlima.

Savjet: Prije nego kuhane kuglice izvadite iz vode dodajte malo maslaca da se one "okupaju" u njemu.Meso poškropite octom da bude brže pirjano, hrskavije i na kraju mekše.

Red je za zimnicu

Zima, zima, e pa šta je...