Prosena kaša s klukačima

Kaše od hajdine ili elde, ječma ili jačmena, prosa, bera (vrsta prosa), kukuruza kao samostalno jelo, jele su se na pečenom luku, sa špekom, gljivama, a prosena se kuhala i na mlijeku. Kaše su važan dodatak drugim jelima: juhama, grahu (ričet, ječmena kaša), nadjevima za perad, nadjev su za posne štrukle (kašnjake), a i sastojak su bijelih i crnih krvavica.

  • Srednje zahtjevno
Prosena kaša s klukačima

Sastojci

Priprema

  1. Proso kuhajte u slanoj vodi oko 20 minuta.
  2. Klukače očistite, operite, prokuhajte u vodi i ocijedite.
  3. Na masnoći propržite nasjeckani luk, papriku narezanu na kockice, dodajte očišćene i prokuhane klukače i pirjajte sve dok voda u potpunosti ne ispari.
  4. Gljive pobrašnite, podlijte vodom, popaprite, dodajte umak od gljiva i kuhajte oko 10 minuta.
  5. Na kraju dodajte nasjeckani peršin, vrhnje, te umješajte prosenu kašu i po potrebi posolite.

Savjet: Prosenu kašu možete pripremiti i s vrganjima ilišampinjonima. Na isti način možete pripremiti ječmenu kašu ili rižu.

BILJE ZA OBILJE

Više okusa bez pokusa