Mazanica
- Recept by coolinarika.com -Mazanica je kolač kod kojeg do najvećeg izražaja dolazi praksom stečena umješnost domaćice da takoreći ni od čega (tj. od brašna, malo vode, jajeta, vrhnja i masnoće te pokoje žličice pekmeza) stvori tako slastan kolač kojega drugi s mnogo više različitih finih sastojaka rijetko mogu nadmašiti.
![Mazanica](https://podravkaiovariations.azureedge.net/ad2d2526-637f-11eb-88c2-0242ac120014/v/f2b1f6a6-64bc-11eb-b6c2-0242ac130010/1024x768-f2b21802-64bc-11eb-a115-0242ac130010.jpeg)
Priprema
Tijesto U posudu stavite brašno, vodu, sol, ulje i ocat te sve zajedno izmiješajte da dobijete sjajno, glatko, žilavo tijesto. Tijesto oblikujte u 2 do 3 manje polukugle, premažite uljem i ostavite odmarati 60 minuta. Stol pokriven stolnjakom, pospite brašnom i razvaljate tijesto prvo valjkom što je više moguće, a zatim ga razvucite rukama od sredine prema van što je više moguće kako biste dobili tanko tijesto. Krajeve tijesta odrežite. Na razvučeno tijesto ravnomjerno nanesite nadjev. Zadignite stolnjak s jedne strane i savijte u savijaču. Lim za pečenje premažite masnoćom, posložite savijače, premažite s malo vrhnja i pecite u pećnici na 200 °C oko 10 minuta.
Nadjev
U posudu stavite vrhnje, pšeničnu krupicu, jaja, sol, vanilin šećer i šećer pa sve zajedno dobro izmiješajte.
Posluživanje: Pečenu mazanicu ohladite i poslužite kao desert nakon ručka.
Savjet: Vruću pečenu mazanicu možete premazati i s oko 20 g otopljenog maslaca, ali tada sirove savitke tijesta nemojte premazivati vrhnjem.