Mazanica

Mazanica je kolač kod kojeg do najvećeg izražaja dolazi praksom stečena umješnost domaćice da takoreći ni od čega (tj. od brašna, malo vode, jajeta, vrhnja i masnoće te pokoje žličice pekmeza) stvori tako slastan kolač kojega drugi s mnogo više različitih finih sastojaka rijetko mogu nadmašiti.

  • Srednje zahtjevno
Mazanica

Sastojci

Za tijesto

Za nadjev

Priprema

  1. Tijesto
  2. U posudu stavite brašno, vodu, sol, ulje i ocat te sve zajedno izmiješajte da dobijete sjajno, glatko, žilavo tijesto.
  3. Tijesto oblikujte u 2 do 3 manje polukugle, premažite uljem i ostavite odmarati 60 minuta.
  4. Stol pokriven stolnjakom, pospite brašnom i razvaljate tijesto prvo valjkom što je više moguće, a zatim ga razvucite rukama od sredine prema van što je više moguće kako biste dobili tanko tijesto. Krajeve tijesta odrežite.
  5. Na razvučeno tijesto ravnomjerno nanesite nadjev. Zadignite stolnjak s jedne strane i savijte u savijaču. Lim za pečenje premažite masnoćom, posložite savijače, premažite s malo vrhnja i pecite u pećnici na 200 °C oko 10 minuta.

Nadjev

  1. U posudu stavite vrhnje, pšeničnu krupicu, jaja, sol, vanilin šećer i šećer pa sve zajedno dobro izmiješajte.

Posluživanje: Pečenu mazanicu ohladite i poslužite kao desert nakon ručka.

Savjet: Vruću pečenu mazanicu možete premazati i s oko 20 g otopljenog maslaca, ali tada sirove savitke tijesta nemojte premazivati vrhnjem.

BEZGLUTENSKA HRANA

Mala, a tako nezgodna bjelančevina