Kotlovina

Kotlovina je pučko jelo koje se priprema na sajmovima, mjestima gdje se okuplja mnoštvo ljudi, tipično za sjeverozapadnu Hrvatsku. Ovo jelo opojna mirisa vrlo često se priprema u vinogradima ili na drugim druženjima na otvorenom. Uz nezaobilazne svinjske odreske, u pečenjarskom šeširu priprema se piletina, kobasice ili riječna riba uvaljana u smjesu od kukuruznog brašna.

  • Srednje zahtjevno
Kotlovina

Sastojci

  • 400 g svinjskih kotleta (4 komada)
  • 4 komada pilećeg mesa (batak ili zabatak)
  • Vegeta
  • 0,5 dl ulja
  • 1 Grill kobasice Podravka (320 g)
  • 150 g luka
  • 100 g svježe paprike
  • 150 g svježe rajčice
  • 1 manji ljuti feferon
  • 1 list Vegeta Maestro lovora
  • 2 češnja češnjaka
  • 6 dl vode
  • sol
  • Vegeta Maestro crni papar mljeveni
  • 1 dl bijelog vina

Priprema

  1. Kotlete i piletinu pospite solju, paprom i Vegetom te ostavite na hladnom oko pola sata.
  2. U posudi (kotlu, metalnom tanjuru) u kojoj ćete pripremati kotlovinu dobro zagrijte ulje.
  3. Popecite kotlete, piletinu i kobasice, potom ih stavite na rub metalnog tanjura.
  4. Na istu masnoću dodajte sitno narezani luk i papriku te pirjajte 5 minuta, uz povremeno podlijevanje toplom vodom
  5. Zatim dodajte rajčicu narezanu na kockice i pirjajte još 2 minute.
  6. Vratite meso nazad u sredinu tanjura, podlijte preostalom vodom, dodajte lovorov list, Vegetu i začine (po potrebi). Pirjajte dok meso nije mekano.
  7. Pred kraj pirjanja dodajte vino, kratko prokuhajte i maknite s vatre.

Posluživanje: Poslužite s kuhanim krumpirom ili gnječenim (temfanim) grahom.

Red je za zimnicu

Zima, zima, e pa šta je...