Pastirska pita s tunom
- Recept by coolinarika.com -Pastirska kuhinja svojim romantičnim sastojcima prizvat će dašak prošlosti, a posluživanje ove pite s krumpirom i tunjevinom upotpunite starim zdjelama i poslužite tradiciju Mediterana pred vaše drage goste.
Priprema
Krumpir ogulite i skuhajte u slanoj vodi. Ocijedite ga, propasirajte i dodajte maslac, mlijeko i 160 g naribane gaude. Dobro izmiješajte i poklopite da ostane toplo. U tavicu na dobro zagrijano maslinovo ulje stavite sitno narezani luk i lagano ga pržite. Kad luk dobije zlatnožutu boju dodajte stabljiku celera narezanu na ploškice i lagano pirjajte 1-2 minute. Dodajte sjeckanu rajčicu, passatu , Vegetu i lagano pirjajte 10-15 minuta dok sva tekućina ne ispari i ne postane gusta.Dodajte ocijeđeni grah i tunu, lagano promiješajte i prebacite u namašćenu vatrostalnu posudu (Ø 20-26 cm). Smjesu poravnajte i po njoj lagano rasporedite pripremljeni pire. Posolite ostatkom ribanog sira i stavite u zagrijanu pećnicu na 210 °C 20-ak minuta ili dok pire ne dobije lijepu zapečenu zlatnožutu boju.
Posluživanje: Poslužite toplo.
Savjet: Posuda za pečenje mora biti što uža i visoka barem 10-ak cm kako bi pita zadržala sočnost i bogati svježi okus.