Složenac a’la sarma
- Recept by coolinarika.com -Sarmu koja se pomno uvija u listove kiselog kupusa, pa zatim dugo kuha i nekoliko puta podgrijava obično pripremaju iskusne kuharice. Sarmu iz pećnice mogu pripremiti i manje vješti, a bit će tako ukusna da je neće trebati ni podgrijavati.
Priprema
Na ulju popecite pancetu narezanu na kockice i mljeveno meso. Odmaknite s vatre da se malo ohladi pa umiješajte rižu i sadržaj vrećice Fanta za punjenu papriku i sarmu koji ste prethodno pomiješali sa 100 ml mlake vode i ostavili nekoliko minuta da odstoji. Od glavice kiselog kupusa odvojite nekoliko listova, a ostalo narežite na rezance. Listove posložite po namašćenoj vatrostalnoj posudi (23x23 cm), po njima složite u slojevima narezani kupus i smjesu od mesa i riže, a završite slojem kupusa. Zalijte mješavinom vode, bijelog vina i pasirane rajčice. Posudu pokrijte i pecite na 200°C oko 40 minuta.
Posluživanje: Složenac narežite na kocke i poslužite s pire krumpirom.
Savjet: Složenac će biti još ukusniji ako posudu 15-ak minuta prije kraja pečenja otkrijete i nastaviti peći otkriveno.