Japanska salata od riže i kozica

Dobro nam poznate namirnice, rižu i kozice, začinite finim umakom s azijskim prizvukom. Objedinjeni mirin, soja i sezam daju ovoj salati tu posebnu egzotičnu notu.

  • 35 min
  • Jednostavno
Japanska salata od riže i kozica

Sastojci

  • 300 ml vode
  • sol
  • 500 g očišćenih kozica
  • 1 krastavac (oko 200 g)
  • 1 mala chilli papričica
  • 2 mlada luka
  • 1 žličica sezamovih sjemenki
  • 220 g Riže parboiled Zlato polje

Za preljev

  • pola limuna
  • 1 žličica sezamova ulja
  • 2 žlice soja umaka
  • 1 žlica mirina (japansko vino od riže)
  • 30 ml rižinog octa

Priprema

  1. Rižu stavite kuhati u 300 ml posoljene kipuće vode.
  2. Poklopljeno kuhajte na laganoj vatri 10 minuta (dok ne nestane vode), maknite s vatre i ostavite stajati 5 minuta.
  3. Kozice stavite u kipuću vodu i kuhajte 5-10 minuta.
  4. Preljev pripremite od rižinog octa, mirina, soja umaka, sezamova ulja i limunova soka.
  5. Ohlađenu rižu i kozice prelijte preljevom i promiješajte.
  6. Dodajte oguljene krastavce narezane na ploške, chilli narezan na trakice i mladi luk na kolutiće. Pospite sjemenkama sezama i sve zajedno promiješajte.

Posluživanje: Salatu promiješajte i poslužite.

Savjet: Salata može biti i kao samostalni međuobrok ili obrok.

Tajni život marinada

Najbolje leži kad odleži