Kolač sa sirom i čokoladom

Ovaj desert "iz snova" s čokoladom i mascarponeom preliven likerom i džemom aronije zavest će vas svojom tamnom markantnom pojavom i laganim trpkim okusom.

  • 80 min
  • Srednje zahtjevno
Kolač sa sirom i čokoladom

Sastojci

Za podlogu

  • 250 g čokoladnih (tamnih) prhkih keksa
  • 70 g maslaca
  • 2-3 žlice vode

Za kremu

  • 100 g čokolade (70 % kakaa)
  • 200 ml slatkog vrhnja
  • 500 g kremastog sira (mascarpone)
  • 3 jaja
  • 80 g šećera u prahu
  • 1 žličica kakaa u prahu (10 g)
  • 100 g džema aronija
  • 100 ml vode

Za umak

  • 150 g džema aronija
  • 1-2 žlice voćnog likera

Za ukrašavanje

Priprema

  1. Za podlogu
  2. Papirom za pečenje obložite tepsiju (30x18 cm) i dodatno namastite.
  3. Kekse sameljite, dodajte otopljeni maslac i miješajte da dobijete jednoličnu smjesu.
  4. Dodajte malo vode (rastresite), smjesu stavite u tepsiju i utisnite tako da dobijete podlogu. Stavite u hladnjak na 1 sat da se podloga učvrsti.

Za kremu

  1. Čokoladu natrgajte na kockice pa je zajedno sa 100 ml slatkog vrhnja stavite u posudu i na vodenu kupelj da se otopi.
  2. U drugoj posudi sir i 100 ml vrhnja miješajte da dobijete homogenu smjesu.
  3. Umiješajte jedno po jedno jaje, šećer pomiješan s kakaom i na kraju smjesu čokolade i džem od aronije.
  4. Kremu nanesite na podlogu od keksa i pecite u pećnici zagrijanoj na 170 °C 40 minuta.
  5. Zatim pećnicu isključite, a kolač ostavite da se ohladi u pećnici oko 1 sat. Nakon toga kolač ohladite u hladnjaku nekoliko sati.

Za umak

  1. Džem zagrijte, dodajte liker i vode po potrebi da dobijete željenu gustoću umaka.

Za ukrašavanje

  1. Šlag pripremite tako da sadržaj vrećice stavite u hladnu vodu i miješajte električnom miješalicom do željene gustoće.

Posluživanje: Kolač poslužite ukrašen šlagom i s umakom od aronije.

Savjet: Kolač možete pripremiti i u obliku torte.

OD VIŠKA GLAVA BOLI

Nek okus dođe u fokus