Kolač sa sirom i čokoladom
- Recept by coolinarika.com -Ovaj desert "iz snova" s čokoladom i mascarponeom preliven likerom i džemom aronije zavest će vas svojom tamnom markantnom pojavom i laganim trpkim okusom.
Priprema
Za podlogu Papirom za pečenje obložite tepsiju (30x18 cm) i dodatno namastite. Kekse sameljite, dodajte otopljeni maslac i miješajte da dobijete jednoličnu smjesu. Dodajte malo vode (rastresite), smjesu stavite u tepsiju i utisnite tako da dobijete podlogu. Stavite u hladnjak na 1 sat da se podloga učvrsti.
Za kremu
Čokoladu natrgajte na kockice pa je zajedno sa 100 ml slatkog vrhnja stavite u posudu i na vodenu kupelj da se otopi. U drugoj posudi sir i 100 ml vrhnja miješajte da dobijete homogenu smjesu. Umiješajte jedno po jedno jaje, šećer pomiješan s kakaom i na kraju smjesu čokolade i džem od aronije. Kremu nanesite na podlogu od keksa i pecite u pećnici zagrijanoj na 170 °C 40 minuta. Zatim pećnicu isključite, a kolač ostavite da se ohladi u pećnici oko 1 sat. Nakon toga kolač ohladite u hladnjaku nekoliko sati.
Za umak
Džem zagrijte, dodajte liker i vode po potrebi da dobijete željenu gustoću umaka.
Za ukrašavanje
Šlag pripremite tako da sadržaj vrećice stavite u hladnu vodu i miješajte električnom miješalicom do željene gustoće.
Posluživanje: Kolač poslužite ukrašen šlagom i s umakom od aronije.
Savjet: Kolač možete pripremiti i u obliku torte.