Francuska - Tournedos s povrćem na maslacu
- Recept by coolinarika.com -Francuska kuhinja povezana je s kulturom i načinom života, a ujedno predstavlja i kolijevku kulinarske umjetnosti.
Priprema
Brokulu i mrkvu očistite i operite. Brokulu natrgajte na veće cvjetiće, a mrkvu narežite na štapiće. Svako povrće zasebno kratko skuhajte u kipućoj vodi u koju ste dodali prstohvat krupne morske soli tako da ostane malo al dente .Kuhano povrće ocijedite, odmah premjestite u posudu s hladnom vodom i ledom da ostane hrskavo i zadrži lijepu boju. Goveđi file narežite na 8 medaljona debljine 2 centimetra i popecite na dobro ugrijanom ulju 1 – 2 minute sa svake strane tako da se izvana zarumeni, a iznutra ostane nježno ružičast. Biftek izvadite i stavite ga na toplo mjesto da se meso odmori. Iz tave u kojoj ste popekli biftek po potrebi izlijte višak masnoće, ulijte konjak i flambirajte. Nakon toga dodajte vino, posolite, popaprite i pustite da zakipi. Dodajte kockice maslaca i dobro promiješajte. U drugoj većoj tavi rastopite maslac, dodajte 1 žlicu Vegete, zatim ocijeđeno kuhano povrće, lagano promiješajte i ostavite na vatri da se povrće dobro zagrije.
Posluživanje: Na tanjur za posluživanje složite popečeni tost, na svaku krišku tosta stavite topli biftek i poslužite s francuskim povrćem.
Savjet: Za pripremu ovog umaka bitno je da prethodno smrznete kockice maslaca koje će malo zgusnuti umak i dati mu baršunatost.Tournedos je odrezak od srednjeg prema zadnjem dijelu goveđe pisane pečenke (biftek). Priprema se na roštilju ili u tavi na malo masnoće, uobičajeno povezan kuhinjskim koncem kako bi zadržao oblik. Na jedan obrok pripremaju se dva komada po 90 g. Prilikom pečenja nemojte ga okretati vilicom, već hvataljkama da svi sokovi ostanu u odresku.