Kruh

Kruh naš svagdašnji

Njemački kruh

Osjetite miris svježeg domaćeg kruha. Umjesto svakodnevnog pripremite njemački kruh po ovom receptu koji je vrijedan pažnje.

  • 70 min
  • Srednje zahtjevno
Njemački kruh

Sastojci

Za kvas

Za tijesto

Priprema

  1. Kvasac natrgajte na manje komade, stavite u posudu, pospite šećerom, ulijte vodu i miješajte dok se kvasac u potpunosti ne razgradi.
  2. Postepeno dodajte brašno konstantno miješajući električnom miješalicom dok smjesa ne postane potpuno glatka i bez grudica. Posudu pokrijte krpom i ostavite da stoji na sobnoj temperaturi 24 sata.
  3. U veću posudu stavite raženo i glatko brašno, sol, šećer i promiješajte. Dodajte kvas koji ste pripremili dan ranije i lagano miješajte električnom miješalicom.
  4. Postepeno dodavajte vodu neprestano miješajući. Nakon što ste ulili svu vodu, još kratko promiješajte i izvadite na pobrašnjenu podlogu. Rukama dobro mijesite nekoliko minuta da dobijete glatku površinu.
  5. Tijesto prekrijte krpom i pustite da odstoji 1-2 sata kako bi se diglo. Ponovo ga dobro izmijesite, podijelite na dva dijela, pa svaki dio oblikujte u štrucu.
  6. U lim za pečenje stavite papir za pečenje i na njega položite pripremljene štruce. Pokrijte krpom i ostavite da se diže 1 sat. Lim stavite u pećnicu zagrijanu na 200 °C i pecite 45 minuta.

Posluživanje: Pečeni kruh izvadite iz pećnice, pokrijte krpom i ostavite da se malo ohladi, zatim poslužite.

Savjet: Kad je kruh pečen možete ga premazati otopljenim maslacem kako bi omekšala kora.

Cool lica grahorica

Superhrana koju dobro poznajete