Basbousa

Kako na stol donijeti dašak Orijenta? Možda uz Basbousau, slatki kolač od grisa natopljen šećernim sirupom? Sama priprema kolača nije komplicirana, a Basbousa će odlično “leći” uz popodnevnu kavicu.

  • 60 min
  • Jednostavno
Basbousa

Sastojci

Za sirup

Za kolač

Za podmazivanje kalupa

Priprema

  1. Za sirup u posudi pomiješajte šećer, vodu, limunsku kiselinu i dobro promiješajte.
  2. Kad zakipi kuhajte na laganoj vatri 8-10 minuta povremeno miješajući. Maknite s vatre i pustite da se lagano hladi.
  3. U jednoj posudi električnom miješalicom pjenasto izmiješajte omekšali maslac i šećer. Dodajte jaja, ekstrakt vanilije pa još kratko promiješajte.
  4. U drugoj posudi zajedno pomiješajte gris, prašak za pecivo i sodu bikarbonu, pa postepeno usipavajte u smjesu od maslaca neprestano miješajući električnom miješalicom. Na kraju ulijte mlijeko i dobro promiješajte.
  5. Tepsiju (36×22 cm) dobro premažite maslacem i pospite brašnom.
  6. U kalup ulijte pripremljenu smjesu, poravnajte je, pa nožem napravite dijagonalne linije tako da dobijete oblik romba. U sredinu svakog “romba” stavite 1 oguljeni badem.
  7. Tepsiju stavite u prethodno zagrijanu pećnicu na 180°C i pecite 25 minuta.
  8. Na pečeni kolač ravnomjerno nanesite pripremljeni sirup, pa pustite da odstoji oko 20 minuta.

Posluživanje: Basbousu poslužite uz kavu.

Savjet: Sirup ne smije biti previše vruć kako ne bi previše omekšao gris.

Tajni život marinada

Najbolje leži kad odleži