Hercegovački japrak
- Recept by coolinarika.com -Sarma je izvorno tursko jelo koje se posebice na istoku Europe priprema na brojne načine. Jedan od njih je i japrak, najčešće s listom vinove loze. Probajte posebno ukusan hercegovački japrak s raštikom namirisan metvicom.
Priprema
Listove raštike potopite u vrelu posoljenu vodu, izvadite, a zatim stavite u hladnu vodu te ocijedite. Mljevenom mesu dodajte sitno narezan luk, rižu, sol, Vegetu, ulje, papar te sve zajedno dobro izmiješajte. Listove raštike nadjenite pripremljenim nadjevom i savijte ih u sarmice. U širu posudu posložite sarmice u jednom redu, podlijte s malo vode i pospite narezanom metvicom. Posudu poklopite i kuhajte na laganoj vatri oko sat vremena. Posudu povremeno protresite, a po potrebi podlijte s malo vode.
Posluživanje: Poslužite s kiselim mlijekom.
Savjet: U meso možete dodati malo mineralne vode, time će sarmice biti rahlije.