Janjeća iznutrica s artičokama

Iznutrice ili volite ili ne volite. Međutim, dobro je znati da su nekoć ovo jelo pripremali samo oni koji si nisu mogli prištiti bolje komade mesa, dok se danas može naći i u restoranima koji njeguju tradiciju židovsko-rimske kuhinje.

  • 40 min
  • Srednje zahtjevno
Janjeća iznutrica s artičokama

Sastojci

  • 1 žlica limunova soka
  • 500 g artičoka
  • Vegeta Maestro crni papar mljeveni
  • sol
  • 150 ml bijelog vina
  • 500 g janjećih iznutrica (pluća, slezena, srca i jetra)
  • 5 žlica maslinova ulja
  • 200 g luka

Priprema

  1. Artičoke očistite od nejestivih dijelova, premažite limunovim sokom i narežite na tanke listiće.
  2. Pola količine luka sitno nasjeckajte i popecite na 3 žlice ulja, zatim dodajte artičoke, pa pirjajte uz podlijevanje vodom dok ne omekšaju.
  3. U drugoj tavi na preostalom ulju popecite drugi dio nasjeckanog luka i dodajte plućica narezana na komade.
  4. Nakon nekoliko minuta dodajte narezanu slezenu i srce, pa nakon nekoliko minuta dodajte jetrica. Sve lagano pirjajte oko 15 minuta, zatim dodajte pirjane artičoke i promiješajte.
  5. Zalijte bijelim vinom, posolite i popaprite i kuhajte sve zajedno još nekoliko minuta.

Posluživanje: Poslužite odmah.

Savjet: Rimski Židovi jedu ovako spremljene iznutrice za Uskršnji doručak. Janjeće iznutrice možete zamijeniti samo telećim jetricama narezanim na ploške.

Krumpir

Namirnica iz podzemlja za ovozemaljske užitke