Kozunak

Kozunak je tradicionalni bugarski slatki kruh koji se priprema za Uskrs. Ako ste ljubitelji njegove poznatije inačice, talijanskog panettonea, vjerujemo da će se i ovaj recept vrlo brzo naći među vašim omiljenim receptima. Možete ga pripremati u tradicionalnom duguljastom ili okruglom kalupu.

  • 100 min
  • Srednje zahtjevno
Kozunak

Sastojci

Za premazivanje

  • 1 jaje

Za posipavanje

  • šećer u prahu

Priprema

  1. Kvasac razmrvite, prelijte s malo toplog mlijeka, umiješajte žličicu šećera i malo brašna pa ostavite na toplom mjestu da se diže 10 minuta.
  2. Jaja i šećer dobro izmiješajte i dodajte toplo mlijeko i vanilin šećer.
  3. U posudu stavite brašno pomiješano sa soli, napravite udubinu i dodajte smjesu jaja i dignuti kvasac. Tijesto zamijesite tako da postepeno dodajete rastopljeni maslac.
  4. Glatko tijesto pospite brašnom, pokrijte krpom i ostavite na toplom mjestu da se diže. Kad mu se volumen udvostruči, još jednom ga premijesite i umiješajte naribanu koricu limuna i u brašno uvaljane grožđice.
  5. Podijelite na dva do tri dijela. Svaki dio prerežite na tri trake da biste ispleli pletenicu. Pletenicu zatim uvijte da dobijete okrugli oblik. Možete se koristiti i papirom za pečenje. Oblikovano tijesto stavite u višu tepsiju namazanu maslacem i ostavite stajati 10 minuta.
  6. Odozgo tijesto premažite razmućenim jajetom i pecite u pećnici zagrijanoj na 180°C 40-50 minuta.

Posluživanje: Ohlađen kozunak pospite šećerom u prahu i narežite.

Savjet: Kozunak poslužite kao tradicionalni kolač za uskršnji stol, ali i kao odličnu slasticu u bilo kojoj drugoj prilici.

BILJE ZA OBILJE

Više okusa bez pokusa