Zeljnik
- Recept by coolinarika.com -Uslijed oštrih klimatskih uvjeta i skromne kvalitete zemlje, Letonci su oduvijek teško radili kako bi osigurali hranu. Stoga im je pogodovala jaka i hranjiva prehrana. Zeljnik je dio letonskog folklora.
![Zeljnik](https://piovariations.cdn.podravka.net/be83f4cc-631f-11eb-a90b-0242ac12003b/v/f2b1f6a6-64bc-11eb-b6c2-0242ac130010/1024x768-f2b21802-64bc-11eb-a115-0242ac130010.jpeg)
Priprema
Od brašna, jaja, maslaca i mlijeka umijesite glatko tijesto i pustite da odstoji pokriveno 10-15 minuta. Na dvije žlice ulja kratko popecite slaninu narezanu na kockice. Dodajte narezani kupus, kim, Vegetu i pirjajte na laganoj vatri 20-ak minuta. Na preostalom ulju popecite nasjeckani luk i dodajte pirjanom kupusu. Sve dobro izmiješajte i kupus nastavite pirjati još 10-ak minuta. Nadjev od kupusa ohladite i u njega umiješajte razmućeno jaje. Pripremljeno tijesto tanko razvaljajte (oko 5 mm debljine). Na tijesto stavite ohlađeni nadjev od kupusa, zarolajte i pričvrstite krajeve tijesta. Tijesto umotajte u gazu, stavite u kipuću vodu i kuhajte 15-20 minuta. Nakon toga tijesto izvadite iz vode, maknite gazu i stavite na uljem namazan pleh. Tijesto premažite razmućenim jajetom i stavite peći u pećnicu zagrijanu na 220°C još 15-ak minuta.
Posluživanje: Pečeni zeljnik izvadite, malo ohladite, narežite i toplo poslužite.
Savjet: Rubove razvaljanog tijesta premažite razmućenim jajetom, a zatim tijesto s nadjevom zarolajte.