Kruh sa sojinim brašnom

Uz klasične sastojke kruha – brašno i kvasac, za pripremu ovog kruha punog i bogatog okusa trebat će vam i suho voće, bademi i sojino mlijeko, dakle sastojci koji malo odudaraju od uobičajenih. Svejedno, pripremite se na ugodno iznenađenje.

  • 100 min
  • Složeno
Kruh sa sojinim brašnom

Sastojci

Za kruh

  • 1 žličica šećera
  • 1 svježi kvasac
  • 150 g smjese suhog voća i orašastih plodova (grožđice, brusnice, crni ribizl, suhe smokve, bademi)
  • 40 g otopljenog maslaca
  • sol
  • 100 g sojinog brašna
  • oko 380 ml sojinog mlijeka
  • 400 g Polubijelog brašna Podravka

Za premazivanje

  • 1 jaje

Priprema

  1. Razmrvljenom svježem kvascu dodajte šećer i malo toplog mlijeka te pustite da se diže oko 5 minuta.
  2. Sojino brašno pomiješajte s polubijelim brašnom, dodajte sol, otopljeni maslac i dignuti kvasac.
  3. Dodavanjem toplog sojinog mlijeka zamijesite glatko tijesto i ostavite ga na toplom da se diže dok se volumen ne udvostruči.
  4. Orašaste plodove krupnije sameljite, a suhe smokve narežite na komadiće.
  5. Dignutom tijestu dodajte smjesu suhog voća i orašastih plodova, ponovo ga premijesite i oblikujte kruh.
  6. Pripremljeni kruh stavite u tepsiju i ostavite da se diže još 15 minuta (dok se volumen ne udvostruči).
  7. Premažite razmućenim jajetom i pecite 30-40 minuta u pećnici zagrijanoj na 190°C.

Posluživanje: Kruh ohladite i poslužite kao dio bogatog doručka.

Savjet: Kruh je kompaktan, pa ga čuvajte zamotanog kako bi dulje vrijeme ostao svjež.

OD VIŠKA GLAVA BOLI

Nek okus dođe u fokus