Paella s morskim plodovima
- Recept by coolinarika.com -Najtipičnije od svih španjolskih jela, paella, može se pripremiti na mnogo načina. Za sve ljubitelje morskih plodova, paella pripremljena s vongolama, dagnjama, kozicama i lignjama pravi je zgoditak. Zahvaljujemo blogeru Hungry Mile na ustupljenom receptu.

Priprema
Luk sitno narežite, češnjak nasjeckajte, papriku narežite na srednje kockice a cherry rajčice na četvrtine. U zagrijanu veliku tavu dodajte maslinovo ulje i kratko zagrijte. Stavite luk, popecite da omekša i dodajte papriku. Kad je paprika mekana dodajte češnjak i kratko popecite, zatim dodajte rajčice i pirjajte dok od povrća ne dobijete gustu povrtnu bazu. Na povrće dodajte rižu i pirjajte uz podlijevanje ugrijanim temeljcem. Nakon 5 minuta što se riža pirjala dodajte dimljenu papriku, šafran i plodove mora, te lagano promiješajte. Začinite sa soli i mljevenim crnim paprom i cijelo vrijeme dolijevajte temeljac po potrebi. Poklopljeno kuhajte par minuta s kratkim miješanjem, zapravo protresite poklopljenu tavu. Kuhajte da se školjke otvore i riža skuha. Na kraju po potrebi još začinite, dodajte obilato peršin i polijte s malo maslinova ulja.
Posluživanje: Poslužite odmah toplo sa kriškama limuna.
Savjet: Arborio riža će tijekom kuhanja pustit škrob koji daje potrebnu gustoću jelu.