Štrukle od heljde

U slovenskom gradu Kostanjevici Vegetina gastro-ekipa oduševila se tipičnom slovenskom gostilnom “Žolnir”. Pronašla je tamo i ukusna jela od pomalo zaboravljene, a vrlo vrijedne žitarice heljde, koju ponovo otkrivaju moderni prehrambeni trendovi.

  • 70 min
  • Složeno
Štrukle od heljde

Sastojci

Za nadjev od sira

  • 50 g maslaca
  • 1 žličica Vegete
  • 50 g krušnih mrvica
  • sol
  • 1 jaje
  • 1-2 žlice kiselog vrhnja
  • 400 g svježeg kravljeg sira

Priprema

  1. Heljdino brašno stavite u posudu pa ga prelijte kipućom slanom vodom. Sve dobro promiješajte i ostavite neka se ohladi.
  2. U međuvremenu pripremite nadjev: ocijeđeni sir propasirajte ili dobro izgnječite. Dodajte mu vrhnje, razmućeno jaje, malo soli i Vegetu pa sve dobro izmiješajte.
  3. Ohlađeno tijesto istresite na dasku koju ste pobrašnili bijelim brašnom. Dobro ga promijesite pa ga razdijelite na dva dijela i svaki razvaljajte na oko pola centimetra debeljine. Po površini rasporedite pripremljeni nadjev od sira i sve pospite s malo mrvica, (količina mrvica ovisi o gustoći nadjeva).
  4. Zatim tijesto čvrsto savijte u dvije savijače – “štruklje”. Stavite ih na ubruse, koje ste prije toga namočili, dobro ocijedili i posipali mrvicama. Lagano zamotajte savijače u ubrus i povežite koncem.
  5. Stavite ih kuhati u slanu kipuću vodu oko 30 minuta. Nakon toga ih izvadite iz vode, razmotajte, ostavite da malo odstoje, narežite na ploške i prelijte mrvicama koje ste popekli na maslacu.

Posluživanje: Ovako pripremljene štrukle od heljde možete poslužiti kao samostalno jelo s vrhnjem i salatom po želji ili kao vrlo ukusan prilog, npr. uz odreske u umaku od gljiva, uz ragu od divljači ili slična jela. A iznenađenje neće izostati ni kada ih pošećerite.

Savjet: Od ostataka tijesta oblikujte male okruglice, skuhajte ih i prelijte popečenim mrvicama.Omjer brašna i vode različit je, ovisno o tome kako je mljeveno brašno. Kod grublje mljevenog brašna omjer je 350 g brašna i 600 ml vode.Ovo možete i zamrznutiZamrzavanje: Štrukle pripremite do kraja i ohladite, izvadite iz ubrusa te narežite na ploške. Zamotajte ih prema obrocima u plastičnu foliju i zamrznite. Odmrzavanje: Štrukle odmrzavajte na sobnoj temperaturi oko 2 sata. Zagrijte ih na tavi zajedno s popečenim krušnim mrvicama.Trajnost: 60 dana.

Gulaš

Inspirirani tradicijom