Umak alla Velouté

Ovaj baršunasti umak (velour=baršun) jedan je od onih prefinih umaka francuske kuhinje koji okusno zaokružuju svako jelo uz koje se poslužuju. To može biti meso peradi ili jela od plodova mora, a umak se može koristiti i kao baza za pripremu drugih umaka.

  • 60 min
  • Srednje zahtjevno
Umak alla Velouté

Priprema

  1. Za pripremu temeljca u kipuću vodu stavite pileće kocke i kuhajte 5 minuta. Ostavite na toplom.
  2. U drugoj, dubljoj posudi rastopite maslac. Kad se maslac otopio, umiješajte brašno i na srednjoj vatri kuhajte oko 3 minute dok se ne počnu stvarati mjehurići.
  3. Lagano dolijevajte zagrijani temeljac stalno miješajući pjenjačom. Nastavite kuhati na laganoj vatri oko 50 minuta povremeno miješajući da se tekućina smanji za jednu trećinu.
  4. Umak procijedite kroz jako finu cjediljku i držite na toplom do upotrebe.

Posluživanje: Poslužite uz pečena pileća prsa ili kuhano povrće.

Savjet: Ovo je bazni umak koji prema ukusu možete oplemeniti raznim dodacima poput bijelog vina, vrhnja, timijana, kadulje, peršina, naribane korice od naranče ili limuna…

BILJE ZA OBILJE

Više okusa bez pokusa