Newyorški Cheesecake
- Recept by coolinarika.com -Najpoznatiji kolač od sira možete kušati u Linda’s i Junior’s deliju u Brooklynu. Ali, da biste kušali ovaj slastan i ustima topiv kolač od sira, ne morate na put u New York. Pripremite ga prema receptu, poslužite uz voćni preljev i uživajte u okusima.
Priprema
Pomiješajte mljevene kekse, šećer i rastopljeni maslac pa smjesu utisnite u kalup za tortu (Ø 24 cm). Stavite ga oko 10 minuta u pećnicu zagrijanu na 180°C dok rubovi ne počnu tamnjeti. Za kremu: jaja, žumanjke i šećer miješajte u električnoj miješalici (multipraktiku) dok ne dobijete gustu smjesu. Zatim umiješajte sir, vanilin šećer, vrhnje, limunov sok i koricu. Smjesu izlijte u kalup s keksima i stavite u pećnicu zagrijanu na 220°C te pecite oko 25 minuta. Ne otvarajući pećnicu smanjite temperaturu na 150°C i pecite još oko 50 minuta. Kolač ostavite da se ohladi. Narezane jagode i šećer kuhajte na laganoj vatri kako biste dobili voćni preljev.
Posluživanje: Kolač poslužite s ohlađenim preljevom.
Savjet: Ukoliko nemate svježe jagode, preljev možete pripremiti i rastopljenim džemom od jagoda.