Lutenica
- Recept by coolinarika.com -Ajme meni, tko je jednom jeo lutenicu, nikada je zaboraviti neće. Zimnica koja se spravlja od pečenih paprika, čili papričica i patlidžana. Makedonci su za lutenicu specijalisti, a tragom njihovog recepta krećemo i mi.

Priprema
Oguljene patlidžane stavite u vrelu vodu i kratko blanširajte. Dobro ih ocijedite i narežite na trake. Paprike i ljute feferone operite i dobro obrišite. Položite ih na rešetke pećnice i pecite uz povremeno okretanje u pećnici zagrijanoj na 200°C. Kada su paprike pečene, položite ih u staklenu posudu i prekrijte kuhinjskom krpom. U širokoj posudi na polovicu količine zagrijanog ulja dodajte pripremljene patlidžane i miješajte ih na laganoj vatri dok ne omekšaju. Ohlađene paprike ogulite od kožice, očistite, narežite na rezance i dodajte patlidžanima. Dodajte šećer, ocat, nasjeckani češnjak i sol te kuhajte miješajući dok svi sastojci podjednako ne omekšaju. Lutenicu ulijte u staklenke do 2 centimetra ispod ruba, položite ih 30 minuta u pećnicu zagrijanu na 80°C. Staklenke izvadite iz pećnice, po povrću nalijte tanak sloj ulja te staklenke dobro zatvorite i ohladite.
Posluživanje: Lutenicu poslužite s mesnim jelima s roštilja.
Savjet: Količinu ljutih feferona možete povećati ili smanjiti ovisno o ljutini koju želite.