Ohridski čomlek
- Recept by coolinarika.com -Tradicionalno makedonsko jelo izvorno se priprema u zemljanom loncu prekrivenom pergament papirom, ali poslužit će i lonac. Kada je čomlek gotov, poslužite ga uz još tople lepinje.

Priprema
Meso narežite na veće komade. Češnjak i luk očistite. Ako su glavice luka male, ostavite ih cijele ili ih narežite na četvrtine. U lonac rasporedite meso, preko mesa luk i češnjak pa tako nastavite dok se sav materijal ne potroši. Posolite, dodajte Vegetu, crvenu papriku, papar, ulje, ocat i dolijte toliko vode da pokrije meso i luk. Posudu poklopite i kuhajte na laganoj vatri dok meso sasvim ne omekša, a tekućina ne ispari, tako da ostane samo malo umaka.
Posluživanje: Čomlek poslužite uz tople lepinje.
Savjet: Izvorni čomlek se kuha u zemljanom loncu, koji se prekrije pergament papirom probušenim na nekoliko mjesta.