Bosanska musaka
- Recept by coolinarika.com -Mljeveno meso je lako kvarljiva namirnica, zato ga sameljite netom pred pripremu musake. Musaku kao glavno jelo ili predjelo poslužujemo neposredno iz pećnice i jedemo još vruće uz salatu i kruh.
Priprema
Patlidžane narežite na uzdužne ploške, a rajčice na ploške debljine oko ½ cm. Patlidžane i rajčice popecite u tavi na malo ulja, a nakon toga malo posolite. Na tri žlice ulja popecite nasjeckani luk, dodajte mljeveno meso, Vegetu i papar. Mljeveno meso pirjajte podlijevajući s malo vode 15-20 minuta. Vatrostalnu zdjelu ili pleh premažite preostalim uljem. Na dno pleha stavite dio pripremljenih patlidžana, po njima rasporedite dio pripremljenih rajčica. Po rajčicama pospite dio krušnih mrvica, a zatim stavite dio pripremljenog mesa. Istim redoslijedom slažite musaku dok ne potrošite sastojke s time da zadnji red budu patlidžani. Musaku prelijte s malo ulja i pecite u pećnici zagrijanoj na 220°C oko 20 minuta.
Posluživanje: Pečenu musaku malo ohladite, a zatim narežite i poslužite uz kiselo mlijeko i salatu po želji.
Savjet: Pod kraj pečenja po musaki možete naribati sir po želji.