Bosanska musaka

Mljeveno meso je lako kvarljiva namirnica, zato ga sameljite netom pred pripremu musake. Musaku kao glavno jelo ili predjelo poslužujemo neposredno iz pećnice i jedemo još vruće uz salatu i kruh.

  • 90 min
  • Srednje zahtjevno
Bosanska musaka

Sastojci

  • 600 g svježih rajčica
  • 800 g patlidžana
  • 2 žličice krušnih mrvica
  • ½ žličice Vegeta Maestro crnog papra mljevenog
  • 1 žlica Vegete
  • 200 g luka
  • 5 žlica ulja
  • ulje za pečenje patlidžana i rajčica
  • 500 g mljevenog mesa

Za posluživanje

  • 200 ml kiselog mlijeka

Priprema

  1. Patlidžane narežite na uzdužne ploške, a rajčice na ploške debljine oko ½ cm. Patlidžane i rajčice popecite u tavi na malo ulja, a nakon toga malo posolite.
  2. Na tri žlice ulja popecite nasjeckani luk, dodajte mljeveno meso, Vegetu i papar. Mljeveno meso pirjajte podlijevajući s malo vode 15-20 minuta.
  3. Vatrostalnu zdjelu ili pleh premažite preostalim uljem. Na dno pleha stavite dio pripremljenih patlidžana, po njima rasporedite dio pripremljenih rajčica. Po rajčicama pospite dio krušnih mrvica, a zatim stavite dio pripremljenog mesa.
  4. Istim redoslijedom slažite musaku dok ne potrošite sastojke s time da zadnji red budu patlidžani.
  5. Musaku prelijte s malo ulja i pecite u pećnici zagrijanoj na 220°C oko 20 minuta.

Posluživanje: Pečenu musaku malo ohladite, a zatim narežite i poslužite uz kiselo mlijeko i salatu po želji.

Savjet: Pod kraj pečenja po musaki možete naribati sir po želji.

Ajvar

Razmazi svoje nepce