Velika Britanija - Pastirska pita
- Recept by coolinarika.com -Dinstana mljevena janjetina prekrivena s pire krumpirom i pečena u pećnici do zlatnožute boje tradicionalno je britansko jelo Shepard's pie nekad pripremano kao ručak pastira.
![Velika Britanija - Pastirska pita](https://podravkaiovariations.azureedge.net/1e2841f4-631f-11eb-b30c-0242ac12005f/v/f2b1f6a6-64bc-11eb-b6c2-0242ac130010/1024x768-f2b21802-64bc-11eb-a115-0242ac130010.jpeg)
Priprema
Luk sitno narežite, a mrkvu i celer narežite na tanke prutiće. Stavite ih na dobro zagrijano ulje i na srednje jakoj vatri pirjajte oko 5 minuta da dobije lijepu boju. Dodajte mljevenu janjetinu i pirjajte lagano miješajući oko 7-8 minuta. Dodajte Worcestershire umak, koncentrat rajčice i 1 žlicu Vegete. Pirjajte miješajući oko 1 minutu pa zalijte vodom. Kuhajte na srednjoj vatri oko 30 minuta dok tekućina gotovo potpuno ne ispari i umak postane gust. Krumpir ogulite, narežite na veće komade i skuhajte u slanoj vodi. Kuhani krumpir ocijedite, propasirajte u pire, dodajte mu 60 g maslaca, mlijeko i dobro promiješajte. U namašćenu posudu za pečenje (Ø 26 cm i dubine oko 6 cm) prvo stavite pripremljenu janjetinu, a po njoj rasporedite pire od krumpira. Preostali maslac rastopite i njime premažite pire. Pecite u pećnici zagrijanoj na 200°C oko 35 minuta.
Posluživanje: Izvadite iz pećnice i odmah poslužite toplo uz zelenu salatu.
Savjet: Prije pečenja pire nakapajte otopljenim maslacem. Tako ćete tijekom pečenja dobiti finu koricu koja će dati bolji okus i ljepši izgled jela.