Hrvatsko podneblje

Domaće je domaće

Blitva na lešo

Kakav bi to dalmatinski ručak bio bez divno zelene i na lešo spravljene blitve?! Zdravlje joj ne mogu osporiti ni kontinentalci, a mnogi su i osobno priznali da uživaju u njenom laganom i neopterećujućem okusu.

  • 30 min
  • Jednostavno
Blitva na lešo

Sastojci

  • 400 g krumpira
  • 800 g blitve
  • sol
  • 50 ml maslinova ulja

Priprema

  1. Blitvi odrežite zadebljalo korijenje. Pri dnu lista ostavite komadić korjenčića i razrežite ga uzduž. Očišćenu blitvu dobro operite pod mlazom tekuće vode.
  2. U vodu stavite kuhati krumpir narezan na kocke. Kad je krumpir napola gotov, dodajte mu oprane listove blitve i kuhajte još 10-ak minuta, ovisno o veličini i starosti blitve. Ocijedite.
  3. Kuhanu blitvu s krumpirom stavite u odgovarajuću zdjelu, posolite, dodajte maslinovo ulje i promiješajte.
  4. Po želji možete dodati i malo nasjeckanog češnjaka. Ostavite poklopljeno do posluživanja.

Posluživanje: Poslužite uz ribu s roštilja, friganu (prženu) ribu ili pečeno meso.

Savjet: Blitvu kuhajte u većoj količini kipuće vode u dubokom loncu, neposoljenu i otklopljenu kako bi listovi zadržali lijepu zelenu boju.

PASTA

Zbogom sjeckanju i neugodnim mirisima