Pirjani kupus sa špek-knedlama

Krepki zimski obrok osnažit će vas i nakon najzahtjevnijih vanjskih aktivnosti poput skijanja, sanjkanja, čišćenja snijega… A kiseli kupus (kojem dodajte mrvicu šećera radi boljeg okusa) na najbrži će način nadoknaditi manjak vitamina C!

  • 60 min
  • Srednje zahtjevno
Pirjani kupus sa špek-knedlama

Sastojci

Za špek-knedle

Priprema

  1. Na ulju popecite nasjeckani luk, dodajte šećer te kupus, lovorov list i Vegetu. Pirjajte na laganoj vatri u polupoklopljenoj posudi uz povremeno podlijevanje vodom 30-35 minuta.
  2. Sitno nasjeckani luk, narezanu vratinu i pancetu popecite na maslacu, pa ohladite.
  3. Žemlje narežite na kockice, stavite u pleh i bez masnoće pecite u pećnici zagrijanoj na 200ºC oko 10 minuta (kockice žemlje moraju biti hrskave).
  4. Kockice žemlje zalijte mlijekom, dodajte papar, peršin, razmućena jaja, popečenu pancetu i vratinu, Vegetu, krušne mrvice i sve dobro izmiješajte.
  5. Od pripremljene smjese oblikujte okruglice i kuhajte u posoljenoj kipućoj vodi desetak minuta.

Posluživanje: Poslužite ih tople uz pirjani kupus.

Savjet: Krušne mrvice možete zamijeniti Pšeničnim grisom.Ovo možete i zamrznutiZamrzavanje: Pirjani kupus pripremite prema 1. i 2. koraku postupka. Ohladite ga, rasporedite u vrećice i zamrznite. Špek-knedle pripremite prema 3. i 4. koraku postupka. Oblikujte ih, uvaljajte u krušne mrvice, rasporedite na pladanj i ostavite u zamrzivaču 2 sata. Nakon toga ih spremite u vrećice i vratite u zamrzivač. Odmrzavanje: Kupus odmrznite preko noći u hladnjaku i zagrijte u posudi s malo vode na laganoj vatri. Zamrznute knedle skuhajte prema 5. koraku postupka.Trajnost: 90 dana.

Rajčica

Za rajske užitke