Čokoladni nabujak s umakom od kave
- Recept by coolinarika.com -Engleski su doseljenici na škrtom australskom tlu nostalgiju za domaćom hranom liječili kako su znali i umijeli. Izvorne recepte su mijenjali u skladu s dostupnim im namirnicama, ali tehnika izrade nabujaka ostala je truly English.
![Čokoladni nabujak s umakom od kave](https://podravkaiovariations.azureedge.net/f7072b02-610d-11eb-9df7-0242ac120056/v/f2b1f6a6-64bc-11eb-b6c2-0242ac130010/1024x768-f2b21802-64bc-11eb-a115-0242ac130010.jpeg)
Priprema
Žumanjke i 100 g šećera pjenasto umutite električnom mješalicom. Maslac i čokoladu otopite na vodenoj kupelji, pa ih umiješajte u žumanjke. Bjelanjke istucite, dodajte preostali šećer i dalje nastavite tući dok ne dobijete čvrsti snijeg. Snijeg od bjelanjaka i brašno lagano umiješajte u pjenastu kremu s maslacem i čokoladom. Tako pripremljenu smjesu izlijte u maslacem namazane okrugle kalupe i pecite u pećnici zagrijanoj na 180°C 45 minuta. Kremu pripremite tako da pjenasto izmiješate žumanjke sa šećerom i instant kavom. Mlijeko s mahunom vanilije zagrijte do vrenja i postepeno umiješajte pjenasto izmiješane žumanjke sa šećerom i nastavite kuhati na laganoj vatri, uz stalno miješanje, dok se umak ne ugusti. Maknite s vatre, ohladite u hladnoj kupelji uz miješanje. Kolače izvadite iz kalupa.
Posluživanje: Čokoladni nabujak poslužite s umakom i pospite šećerom u prahu.
Savjet: Kad kuhate umak, morate paziti da mlijeko ne vrije jer će doći do koagulacije žumanjaka.