Čokoladni nabujak s umakom od kave

Engleski su doseljenici na škrtom australskom tlu nostalgiju za domaćom hranom liječili kako su znali i umijeli. Izvorne recepte su mijenjali u skladu s dostupnim im namirnicama, ali tehnika izrade nabujaka ostala je truly English.

  • 80 min
  • Srednje zahtjevno
Čokoladni nabujak s umakom od kave

Sastojci

Za umak od kave

  • 6 žumanjaka
  • 500 ml mlijeka
  • 100 g šećera
  • 2 žlice instant kave
  • 1 mahuna vanilije

Za posluživanje

Priprema

  1. Žumanjke i 100 g šećera pjenasto umutite električnom mješalicom. Maslac i čokoladu otopite na vodenoj kupelji, pa ih umiješajte u žumanjke.
  2. Bjelanjke istucite, dodajte preostali šećer i dalje nastavite tući dok ne dobijete čvrsti snijeg. Snijeg od bjelanjaka i brašno lagano umiješajte u pjenastu kremu s maslacem i čokoladom.
  3. Tako pripremljenu smjesu izlijte u maslacem namazane okrugle kalupe i pecite u pećnici zagrijanoj na 180°C 45 minuta.
  4. Kremu pripremite tako da pjenasto izmiješate žumanjke sa šećerom i instant kavom.
  5. Mlijeko s mahunom vanilije zagrijte do vrenja i postepeno umiješajte pjenasto izmiješane žumanjke sa šećerom i nastavite kuhati na laganoj vatri, uz stalno miješanje, dok se umak ne ugusti. Maknite s vatre, ohladite u hladnoj kupelji uz miješanje.
  6. Kolače izvadite iz kalupa.

Posluživanje: Čokoladni nabujak poslužite s umakom i pospite šećerom u prahu.

Savjet: Kad kuhate umak, morate paziti da mlijeko ne vrije jer će doći do koagulacije žumanjaka.

Ajvar

Razmazi svoje nepce