Hrvatsko podneblje

Domaće je domaće

Zagrebački odresci

Ne tako davno tipičan zagrebački nedjeljni ručak započeo bi domaćom juhicom, ajngemahtecom, nastavio se punjenim odreskom od teletine, uz prilog rizi-bizi, a za desert – kremšnite s čokoladom. Zagrebačke, dakako!

  • 50 min
  • Srednje zahtjevno
Zagrebački odresci

Sastojci

  • 600 g telećih odrezaka
  • 1 žlica Vegete
  • 100 g prešane šunke (narezane na ploške)
  • 150 g sira ementalera (narezanog na ploške)
  • ulje za pečenje

Za paniranje

Za prilog

Priprema

  1. Narezane odreske potucite batom za meso i pospite Vegetom.
  2. Na polovicu svakog odreska stavite ploške prešane šunke i sira. Odreske preklopite, a krajeve pričvrstite čačkalicama.
  3. Ovako pripremljene odreske uvaljajte u brašno, razmućena jaja i krušne mrvice.
  4. Odreske pecite na zagrijanom ulju sa svake strane oko 5 minuta.
  5. Za prilog, rižu skuhajte, ali ne do kraja, i ocijedite.
  6. Na maslacu popecite nasjeckani luk, a zatim pirjajte podlijevajući vodom dok luk ne omekša.
  7. Dodajte grašak, pola količine Vegete i oko 100 ml tople vode. Kuhajte dok grašak ne omekša.
  8. Na kraju umiješajte rižu, pospite preostalom Vegetom i dodajte još 100 ml tople vode. Promiješajte i kuhajte još 5 minuta.

Posluživanje: Rizi-bizi popaprite i poslužite kao prilog uz zagrebački odrezak.

Savjet: Nadjevene odreske možete dobro potući batom za meso. U tom ih slučaju ne morate pričvrstiti čačkalicama.

Žitarice

Vrijedne vaše pažnje