Juha s jetrenim okruglicama (Leberknödelsuppe)
- Recept by coolinarika.com -Juha s jetrenim okruglicama vjerojatno se udomaćila i u vašoj kuhinji; gotovo sigurno ako živite u sjevernom dijelu Hrvatske. Radi li se o nedjeljnom ručku ili kakvoj svečanijoj prigodi, juhica će napraviti savršen uvod u ono što slijedi.

Priprema
Goveđa jetra očistite od žilica, a zatim sameljite strojem za mljevenje mesa. Žemlje narežite na kockice, prelijte mlijekom i ostavite neka stoje 10-15 minuta, a zatim ocijedite. Na maslacu kratko popecite nasjeckani luk i ohladite. U dublju posudu stavite pripremljena jetra, žemlje, razmućena jaja, papar, mažuran, peršin, popečeni luk i Vegetu. Sve dobro izmiješajte, a po potrebi dodajte 2-3 žlice krušnih mrvica te ostavite neka stoji 10-15 minuta. Oblikujte okruglice srednje veličine i stavite kuhati u blago posoljenu kipuću vodu 15-ak minuta.
Posluživanje: Kuhane okruglice poslužite u vrućoj goveđoj juhi.
Savjet: Juhu možete pripremiti i s Goveđom kockom tako da u litru kipuće vode dodate 2 goveđe kocke i kuhate pet minuta.